Gå direkt till innehåll
Norwegiankoncernen hade 1,4 miljoner passagerare i januari

Pressmeddelande -

Norwegiankoncernen hade 1,4 miljoner passagerare i januari

I januari hade Norwegian Air Shuttle 1 138 621 passagerare medan Widerøe hade 246 326 passagerare. Det innebär att totalt hade Norwegiankoncernen 1 384 947 passagerare. Norwegians kabinfaktor ökade till 83,1 procent i januari vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med samma period förra året.

–Det är första gången vi inkluderar trafiksiffror för Widerøe och totalt hade Norwegian och Widerøe närmare 1,4 millioner passagerare under årets första månad. För Norwegian är det mycket positivt att kabinfaktorn ökar med 5 procentenheter jämfört med januari förra året. Bokningstrenden fortsätter att vara hög och särskilt till resmål runt Medelhavet, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Norwegian hade 1 138 621 passagerare i januari. Kapaciteten (ASK) var 1 820 miljoner passagerarkilometer, vilket är en minskning med tre procent från förra året, medan faktiskt passagerartrafik (RPK) var 1 512 miljoner passagerarkilometer. I januari hade Norwegian i genomsnitt 63 flygplan i drift och 99 procent av alla planerade flygningar genomfördes. Punktligheten, som mäter andel avgångar som går inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell, var på 76,7 procent, och påverkades kraftigt av de många vinterstormarna.

–Det krävande vädret med många vinterstormarna har haft stor påverkan på driften den här månaden. Jag vill rikta ett stort tack till alla på Norwegian som jobbar hårt för att se till att kunderna kommer fram till sina destinationer så effektivt som möjligt, fortsätter Geir Karlsen.

Norwegian har säkrat bränsle för närmare 50 procent av den förväntade förbrukningen för 2024 till nuvarande marknadspriser.

I december meddelade Konkurrensverket i Norge att Norwegian får godkänt att köpa Widerøe och transaktionen genomfördes 12 januari. Ett flertal projekt har påbörjats för att resor med Widerøe och Norwegian ska bli sömlösa. Ett exempel på det gäller marktjänster där Norwegian nu använder Widerøe Ground Handling på flera flygplatser i Norge.

Bilagan med detaljer för månades trafiksiffror inkluderar nu även siffror från Widerøe. Widerøe publicerar separat pressmeddelande för trafiksiffrorna och finns i deras pressrum.

Ämnen


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4700 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har cirka 340 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm