Gå direkt till innehåll
Norwegian tillverkar nya, hållbara produkter av bolagets uniformer
Norwegian tillverkar nya, hållbara produkter av bolagets uniformer

Pressmeddelande -

Norwegian tillverkar nya, hållbara produkter av bolagets uniformer

Norwegians senaste projekt som görs i samarbete med UNICEF hjälper utsatta barn, skapar jobb åt invandrarkvinnor och minskar bolagets klimatpåverkan. Återvinning av bolagets uniformer kan rädda tusentals kläder från att kastas – en viktig åtgärd i kampen mot textilavfall.

Under 2020 ska Norwegian byta ut dagens uniformer och därför lanseras pilotprojektet Still Travelling with Norwegian tillsammans med UNICEF Norge. De använda uniformerna ska uppgraderas till nya, hållbara produkter som ska säljas ombord på utvalda Norwegianflygningar.

Unika och handgjorda produkter
– När vi nu byter ut ett antal uniformer är det viktigt att vi funderar på hur vi kan använda materialen på ett hållbart sätt. Vi har ingått ett samarbete med det sociala företaget Sisters in Business som ger jobb åt invandrarkvinnor genom lokal textilproduktion, säger Cecilie Nybø Carlsen, Norwegians VP Product Manager.

Inledningsvis kommer Norwegian sälja produkter som har tillverkats av bolagets långdistansuniformer: En stilig, rutig necessär och en fin sidenväska; två unika och handgjorda produkter. Allt överskott från försäljningen går till UNICEF:s arbete för utsatta barn.

En viktig åtgärd mot textilavfall
– Om det här projektet blir framgångsrikt kan vi rädda tusentals plagg från att kastas. Vi har alla ett ansvar att hitta lösningar som minskar miljöpåverkan från användningen av textilier, säger Norwegians hållbarhetschef Anders Fagernæs.

– Med det här projektet bidrar Norwegian, UNICEF och Sisters in Business till en hållbar lösning på de här problemen – och genom att köpa de här produkterna ombord, gör passagerarna något positivt för miljön samtidigt som de hjälper utsatta barn och bidrar till jobbskapande, fortsätter Fagernæs.

Jobbar mot fem av FN:s hållbarhetsmål
– Det här är ett otroligt spännande projekt, säger Camilla Viken, generalsekreterare på UNICEF Norge.

– Ja, det stödjer UNICEF:s arbete över hela världen. Men det bidrar även till flera av FN:s hållbarhetsmål; utrota fattigdom, ansvarsfull konsumtion och produktion, jämställdhet, samarbete för att nå målen samt att stoppa klimatförändringarna, fortsätter hon.

Sandra Tollefsen, som är grundare av Sisters in Business, förklarar att genom att engagera sig i den här typen av projekt hjälper man invandrarkvinnor som ofta kan ”känna sig osynliga” utan jobb: 

– Det här bidrar till en positiv förändring för de här kvinnorna genom att de får självrespekt för sig själva och för sina familjer, säger Tollefsen.

–De har vänner här, de är inte ensamma längre och känner sig självständiga. Det här är så mycket, mycket mer än bara ett jobb för de här kvinnorna, fortsätter hon.

Kontakt för media:
Norwegians kommunikationschef charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
UNICEF:s kommunikationsrådgivare Nina.holand@unicef.no
Grundare av Sisters in Business sandra@sistersinbusiness.no

Ämnen


Norwegian är ett av världens största lågprisbolag med över 37 miljoner resenärer under 2018. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan med en genomsnittsålder på 3,8 år vilket gör den till en av de modernaste och mest bränsleeffektiva i världen. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm