Gå direkt till innehåll
Norwegian med underliggande resultatförbättring och rekordhög kabinfaktor första kvartalet

Pressmeddelande -

Norwegian med underliggande resultatförbättring och rekordhög kabinfaktor första kvartalet

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat som visar en underliggande resultatförbättring på över 400 MNOK jämfört med förra året. De interkontinentala linjerna och verksamheten i Norden bidrar särskilt positivt det här kvartalet. Kabinfaktorn var på solida 85 procent under ett kvartal som traditionellt sett präglas av lägre reseaktivitet.

Resultatet före skatt (EBT) blev -992 MNOK mot -777 MNOK för samma kvartal 2015. Inkluderat i siffrorna för 2016 är en kostnad på 528 MNOK relaterat till bränslesäkring och valuta. Kabinfaktorn under första kvartalet var på 85 procent, upp två procentenheter från förra året. Närmare sex miljoner passagerare flög med Norwegian första kvartalet vilket är en ökning med 17 procent. Den enskilt starkaste tillväxten hade Norwegian på London Gatwick och på de spanska baserna. I Norden ökade både antalet passagerare och antalet marknadsandelar.

- I det här kvartalet har vi en underliggande resultatförbättring på 400 miljoner norska kronor jämfört med förra året. Vi fortsätter att fylla planen väldigt bra. Vår långdistansverksamhet blir allt viktigare samtidigt som vi har en stabil och god utveckling på övriga marknader, särskilt i Norden. Vi märker också att de skandinaviska och europeiska linjenäten är nära sammankopplade med långdistanslinjerna eftersom allt fler passagerare använder sig av våra vidareförbindelser. Fler affärsresenärer väljer Norwegian och vi har ingått flera viktiga företagsavtal det här kvartalet vilket indikerar att det är viktigt med kvalitet till låga priser, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Norwegian har under första kvartalet lanserat nya långlinjer mellan Paris och USA samt satt in fem fabriksnya Boeing 737-800 och en Boeing 787-9 i linjetrafik.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner för media:
Finansdirektör Frode Foss + 47 91 63 16 45
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 440 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på knappt fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och utsågs förra året även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm