Gå direkt till innehåll
Norwegian med underliggande resultatförbättring och rekordhög kabinfaktor första kvartalet

Pressmeddelande -

Norwegian med underliggande resultatförbättring och rekordhög kabinfaktor första kvartalet

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat som visar en underliggande resultatförbättring på över 400 MNOK jämfört med förra året. De interkontinentala linjerna och verksamheten i Norden bidrar särskilt positivt det här kvartalet. Kabinfaktorn var på solida 85 procent under ett kvartal som traditionellt sett präglas av lägre reseaktivitet.

Resultatet före skatt (EBT) blev -992 MNOK mot -777 MNOK för samma kvartal 2015. Inkluderat i siffrorna för 2016 är en kostnad på 528 MNOK relaterat till bränslesäkring och valuta. Kabinfaktorn under första kvartalet var på 85 procent, upp två procentenheter från förra året. Närmare sex miljoner passagerare flög med Norwegian första kvartalet vilket är en ökning med 17 procent. Den enskilt starkaste tillväxten hade Norwegian på London Gatwick och på de spanska baserna. I Norden ökade både antalet passagerare och antalet marknadsandelar.

- I det här kvartalet har vi en underliggande resultatförbättring på 400 miljoner norska kronor jämfört med förra året. Vi fortsätter att fylla planen väldigt bra. Vår långdistansverksamhet blir allt viktigare samtidigt som vi har en stabil och god utveckling på övriga marknader, särskilt i Norden. Vi märker också att de skandinaviska och europeiska linjenäten är nära sammankopplade med långdistanslinjerna eftersom allt fler passagerare använder sig av våra vidareförbindelser. Fler affärsresenärer väljer Norwegian och vi har ingått flera viktiga företagsavtal det här kvartalet vilket indikerar att det är viktigt med kvalitet till låga priser, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Norwegian har under första kvartalet lanserat nya långlinjer mellan Paris och USA samt satt in fem fabriksnya Boeing 737-800 och en Boeing 787-9 i linjetrafik.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner för media:
Finansdirektör Frode Foss + 47 91 63 16 45
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 440 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på knappt fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och utsågs förra året även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm