Gå direkt till innehåll
Norwegian med stabilt resultat för den intensiva resesäsongen – affärsresenärerna återvänder

Pressmeddelande -

Norwegian med stabilt resultat för den intensiva resesäsongen – affärsresenärerna återvänder

Norwegian presenterade idag resultat för tredje kvartalet 2022. Bolaget levererar både ett starkt finansiellt resultat och en solid operationell verksamhet under årets mest intensiva reseperiod. Affärsresandet har ökat efter sommarsäsongen. På de mest populära affärslinjerna i Norge är antalet resenärer nu tillbaka på samma nivå som under tredje kvartalet 2019.

Rörelseresultat (EBIT) för tredje kvartalet uppgick till 1 032 miljoner NOK, positivt påverkat av rekordhöga enhetsintäkter men negativt påverkat av höga bränslepriser och en stark dollarkurs under kvartalet. Resultat före skatt (EBT) uppgick till 910 miljoner NOK. Likviditeten förbättrades till 8,2 miljarder NOK. I slutet av kvartalet hade Norwegian en flotta på 69 flygplan.

Många kunder har längtat efter att resa till Norwegians sommardestinationer. Det har resulterat i en kraftigt uppdämd efterfrågan på fritidsresor under sommarens högsäsong och under hela tredje kvartalet. Kabinfaktorn var på närmare 95 procent i juli, den högsta på många år medan enhetsintäkterna under kvartalet nådde en historiskt hög nivå. Norwegian hade över 6 miljoner passagerare under tredje kvartalet och nästan alla schemalagda flygningar genomfördes enligt plan, trots rekordhöga förseningar och utmaningar på flygplatser runt om i Europa.

–Det här kvartalet visar att vi är det pålitliga nordiska alternativet för kunder som reser på semester, som reser för att hälsa på vänner och familj, samt för de som reser i jobbsammanhang. Många affärsresenärer väljer att resa med Norwegian och antalet affärsresenärer på våra mest populära linjer i Norge är nu tillbaka på samma nivå som före pandemin. Efterfrågan väntas bli lägre under vintersäsongen som vi nu går in i men vi är väl förberedda på att hantera den lugnare perioden, både genom noggrann linjeplanering och flexibla leasingavtal, samt genom bra avtal med våra kollegor och fackföreningar, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Samarbetsavtalet mellan Norwegian och Widerøe blev klart i september vilket innebär att resenärer får större flexibilitet och ett bredare urval på inrikeslinjer i Norge. Samarbetet innebär bland annat att passagerare kan beställa genomgående biljetter på inrikeslinjer i Norge när de reser med både Norwegian och Widerøe.

Norwegian firade 20-årsjubileum 1 september. Det var den dagen år 2002 som Norwegians första Boeing 737 plan lyfte och som blev startskottet för billiga flygbiljetter för alla i Norge. Sedan dess har Norwegian expanderat till nya marknader, fraktat över 300 miljoner passagerare och fått över 60 priser och utmärkelser. I september utsågs Norwegian till bästa lågprisbolag i Nordeuropa av SkyTrax och i oktober till Europas bästa linjenätsflygbolag under Danish Travel Awards.

Under tredje kvartalet hade Norwegian 6,1 miljoner passagerare, en ökning från 2,5 miljoner under samma period föregående år och 5 miljoner under förra kvartalet. Kapaciteten (ASK) var på 8,9 miljarder säteskilometer medan passagerartrafiken (RPK) var på 7,9 miljarder säteskilometer. Kabinfaktorn ökade till 88,8 procent, upp från 73,1 procent för samma period förra året och 81,2 procent under förra kvartalet.

Regulariteten, antal genomförda flygningar, var på 99,4 procent, oförändrat från föregående kvartal.

Kapacitetsutmaningar på flygplatser i Europa fortsatte att påverka punktligheten men visade tydliga tecken på förbättring mot slutet av kvartalet. 73,6 procent av alla flygningar gick enligt tidtabell, jämfört med 91 procent under samma period förra året och 78,8 procent under förra kvartalet.

Förberedd för vintersäsong och väl positionerat för 2023

– Bokningarna är fortfarande på en bra nivå och vi upplever att ett ökande antal passagerare väljer att resa med Norwegian. Vi är samtidigt förberedda på att efterfrågan på flygbiljetter kan påverkas negativt av den rådande makroekonomiska och geopolitiska osäkerheten, fortsätter Karlsen.

Under de kommande vintermånaderna kommer Norwegian att använda flexibiliteten i leasingavtalen som gör det möjligt att minska kapaciteten med 25 procent. För sommaren 2023 planerar Norwegian att ha en flotta på uppemot 85 flygplan. Det nyligen lanserade sommarlinjeprogrammet ger kunderna större resmöjligheter till populära storstads- och soldestinationer i hela Europa. Den starka operationella verksamheten i kombination med ett växande och attraktivt linjenätverk som kunderna uppskattar, är viktiga förutsättningar för att fortsätta stärka bolagets position som ett ledande nordiskt flygbolag.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm