Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norwegian med solid resultatförbättring och rekordhög kabinfaktor

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat före skatt (EBT) på 456 MNOK. Det är 593 MNOK bättre än förra året. Kabinfaktorn för kvartalet är på 85 procent. Utvecklingen är bra på Norwegians samtliga marknader. Det gäller även långdistans där kabinfaktorn är på över 90 procent och passagerarantalet mer än fördubblats jämfört med samma period förra året.

Kabinfaktorn för andra kvartalet var på 85 procent, upp fem procentenheter jämfört med samma period förra året. På långdistanslinjerna var kabinfaktorn ännu högre, 91 procent. Under andra kvartalet flög 324 000 passagerare på Norwegians långdistanslinjer. Det är mer än en fördubbling från förra året då antalet passagerare under motsvarande kvartal var 139 000. Norwegian trafikerar nu 434 linjer i Europa, USA och Asien varav 21 är långdistanslinjer. Sammanlagt har Norwegian nu 28 långdistanslinjer till försäljning och fler kommer om några veckor, bland annat London Gatwick – Boston.

Under andra kvartalet har en ny Dreamliner och två nya Boeing 737-800 fasats in. Norwegian har nu en flotta på åtta Dreamliner långdistansplan och fasar in ytterligare fyra Dreamliner nästa år. Alla nya Dreamlinerplan som levereras hädanefter kommer att vara större än de Norwegian opererar idag.

God utveckling på alla marknader

Sammanlagt reste sju miljoner passagerare med Norwegian under andra kvartalet – en ökning med nio procent. Den starkaste tillväxten mätt i antal passagerare hade Norwegian på London Gatwick, tätt följt av Oslo Gardermoen. Även de spanska flygplatserna har solid tillväxt mätt i antal Norwegianpassagerare. Under kvartalet har Norwegian lanserat inrikeslinjer i Spanien, en helt ny långdistanslinje mellan London Gatwick och Boston samt helt nya linjer till Karibien och mellan Karibien och de amerikanska storstäderna Boston, New York och Washington DC.

Trots en svag norsk krona går enhetskostnaderna ner och säkerställer bolagets konkurrenskraft framöver. Kostnaden för bränsle har gått ned och uppväger mer än effekten av en svag norsk krona. Nya flygplan förbrukar betydligt mindre bränsle än äldre plan vilket ger Norwegian en betydande konkurrensfördel. Norwegian har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på fyra år.

Under andra kvartalet hade en Norwegian en omsättning på närmare 5,9 BNOK, en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. På långdistanslinjerna var omsättningstillväxten 60 procent. Den totala kapacitetstillväxten (ASK) var på åtta procent under andra kvartalet medan trafiktillväxten (RPK) var på 15 procent, något som även hänger samman med att varje Norwegianpassagerare i genomsnitt nu flyger väsentligt längre än förut. Allt fler kunder köper valfria tilläggsprodukter ombord.

Norwegian utsett till världens bästa lågprisbolag på långdistans

– Det här har varit ett bra kvartal för oss med en positiv utveckling jämnt fördelat över hela linjenätet, men särskilt på långdistanslinjerna. Vi har fyllt planen, lanserat nya linjer till spännande destinationer och inte minst, fått fina omdömen från kunderna i form av två priser från Skytrax, säger Norwegians VD Björn Kjos.

I juni utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistans i konkurrens med flygbolag från hela världen. Norwegian utsågs även till bästa lågprisbolag i Europa för tredje året i rad. Skytrax Awards anses vara den mest prestigefyllda och erkända prisutdelningen i flygbranschen.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner för media:
Finansdirektör Frode Foss + 47 91 63 16 45
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik + 47 97 55 43 44

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 424 linjer till 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 5 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren, 2013, 2014 och 2015 har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm