Gå direkt till innehåll
Norwegian med ett rörelseresultat (EBIT) på 1 502 miljoner NOK för 2022

Pressmeddelande -

Norwegian med ett rörelseresultat (EBIT) på 1 502 miljoner NOK för 2022

Norwegian presenterar idag resultatet för fjärde kvartalet 2022 och preliminärt helårsresultat för 2022. För helåret 2022 levererade Norwegian ett rörelseresultat (EBIT) på 1 502 miljoner NOK. Bolaget minimerade förlusten före skatt (EBT) till 80 miljoner NOK under ett kvartal som genomsyrats av en säsongsmässigt lägre efterfrågan. Det här visar Norwegians förmåga att anpassa kapaciteten och säkerställa att det finns likvida medel när den reseintensiva sommarsäsongen övergår till den lugnare vintersäsongen.

Under fjärde kvartalet 2022 levererade bolaget ett negativt rörelseresultat på 39 miljoner NOK. Resultatet före skatt (EBT) blev minus 80 miljoner NOK under fjärde kvartalet. Återhållsam likviditetshantering resulterade i att bolaget avslutade 2022 med 7,8 miljarder NOK i likvida medel. I slutet av året bestod Norwegians flotta av 70 flygplan.

– Under 2022 hade Norwegian en stark operationell drift trots kapacitetsutmaningar på flera flygplatser runt om i Europa under året. För helåret levererar vi ett rörelseresultat (EBIT) på 1 502 miljoner NOK, trots rekordhöga bränslepriser och en stark amerikansk dollar, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Under fjärde kvartalet hade Norwegian 4,6 miljoner passagerare jämfört med 3,1 miljoner passagerare under fjärde kvartalet 2021. Kapaciteten (ASK) var på 6,9 miljarder säteskilometer medan passagerartrafiken (RPK) var på 5,7 miljarder säteskilometer. Kabinfaktorn ökade till 81,4 procent från 77,0 procent för samma period föregående år.

Nordens punktligaste flygbolag

Punktligheten påverkades av krävande väderförhållanden vid flera flygplatser i Europa. Andelen avgångar som går inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell var på 82,3 procent under fjärde kvartalet, jämfört med 87,8 procent för samma kvartal året dessförinnan. Detta är dock en betydande förbättring från 73,6 procent under föregående kvartal. Regulariteten, antal genomförda flygningar, var på 99,4 procent. Under 2022 utsågs Norwegian till Nordens punktligaste flygbolag och bland de punktligaste flygbolagen i hela Europa. Det framgår i en rapport från Cirium som är ett internationellt företag som analyserar flygstatistik.

– Att Norwegian under 2022 utsågs till Nordens punktligaste flygbolag är ett resultat av alla våra duktiga kollegors arbete och en viktig anledning till att ett ökande antal kunder väljer att flyga med oss, både på affärs- och privatresor. Nyårsrean resulterade i över en miljon sålda stolar inom bara 14 dagar, vilket är ett gott tecken på att vi har ett spännande år framför oss, fortsätter Karlsen.

Ser fram emot ett starkt 2023

Om man blickar framåt är Norwegian väl positionerade att fortsätta befästa rollen som ett av Nordens ledande flygbolag även under 2023. Norwegian erbjuder över 300 linjer mellan Norden och attraktiva destinationer i Europa. Med en stark varumärkeslojalitet, en stabil organisation och en stark finansiell situation, är Norwegian väl rustat för att hantera tillfälliga variationer i efterfrågan.

För att möta den förväntade ökade efterfrågan under året har Norwegian undertecknat en avsiktsförklaring (LOI) om att leasa sex stycken Boeing 737 MAX 8-plan från Air Lease Corporation (ALC) som ska levereras innan sommarsäsongen. Dessa flygplan kompenserar för försenade flygplansleveranser från Boeing under våren. Under sommarsäsongen 2023 kommer Norwegian att ha en flotta på 81 flygplan.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm