Gå direkt till innehåll
Norwegian med ett resultat på över 2 miljarder NOK för tredje kvartalet

Pressmeddelande -

Norwegian med ett resultat på över 2 miljarder NOK för tredje kvartalet

Norwegian hade ett resultat före skatt (EBT) på 2 050 miljoner NOK för tredje kvartalet 2023, det näst bästa kvartalsresultatet i bolagets 21-åriga historia. Norwegian har haft en mycket bra sommar, både operationellt och finansiellt. Bolaget ligger även i Europatoppen på punktlighet och regularitet.

Under tredje kvartalet 2023 hade Norwegian ett rörelseresultat (EBIT) på 2 170 miljoner NOK, motsvarande en rörelsemarginal på 25 procent. Det är det högsta rörelseresultatet i flygbolagets historia efter tredje kvartalet 2019, då flottan var ungefär dubbelt så stor. Resultat före skatt (EBT) blev 2 050 miljoner NOK. Likviditeten förbättrades till 9,4 miljarder NOK. Bolaget har samtidigt betalat tillbaka obligationslånet NAS13 som en del av det pågående arbetet med att säkerställa en ändamålsenlig kapitalstruktur. I slutet av kvartalet hade Norwegian en flotta på 85 flygplan.

Under tredje kvartalet 2023 hade Norwegian 6,5 miljoner passagerare, jämfört med 6,1 passagerare under tredje kvartalet 2022. Kapaciteten (ASK) var på 10,4 miljarder säteskilometer. Passagerartrafiken (RPK) var på 9,1 miljarder säteskilometer. Norwegian ökade kapaciteten under den reseintensiva sommarsäsongen vilket innebar att produktionen var 20 procent högre än föregående kvartal. Kabinfaktorn var på 87,4 procent mot 88,8 procent under samma period förra året.

I toppskiktet i Europa på regularitet och punktlighet
Andelen avgångar inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell var på 80,1 procent under tredje kvartalet, jämfört med 73,6 procent under samma period förra året. Enligt analysbyrån Cirium är Norwegian bland de tre punktligaste flygbolagen i Europa. Regulariteten, antal genomförda flygningar, var på 99,6 procent – den högsta regulariteten på nästan två år.

– Hela Norwegian-teamet har bidragit till att vi nu kan se tillbaka på ett av de bästa kvartalen i flygbolagets över 21-åriga historia. Jag är mycket nöjd över att vi levererar ett starkt finansiellt resultat. Samtidigt befinner vi oss i Europatoppen på operationell drift med god punktlighet och mycket få antal inställda avgångar. Positiv feedback från våra kunder visar att vi är flygbolaget som de kan lita på och det är något som alla på Norwegian strävar mot. Den här sommaren har vi uteslutande välkomnat våra resenärer med egna flygplan och egen besättning. Det har gjort att vi har gett våra kunder en bra Norwegian-upplevelse genom hela resan. Vi är väl förberedda för att hantera den lugnare vinterperioden och har bland annat reducerat kapaciteten därefter, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Väl positionerat inför vintern och nästa sommar
Norwegians kunder uppskattar punktlighet och ett attraktivt och växande linjenät. Det planerade förvärvet av Widerøe och utvecklingen av en gemensam plattform för lojalitetsprogram tillsammans med Strawberry, kommer att bidra till att Norwegian fortsätter vara ett attraktivt flygbolag över hela Norden.

– Trots att många nu påverkas av inflation och en hög ränta, fortsätter våra kunder att prioritera flygresor högt. Biljettförsäljningen har som förväntat minskat något i takt med normala säsongsvariationer i efterfrågan. Samtidigt fortsätter vi att attrahera allt fler fritids- och affärsresenärer över hela Norden, fortsätter Karlsen.

För sommaren 2024 planerar Norwegian att ha en flotta på cirka 90 plan. Flygbiljetter till nästa års sommarprogram är bokningsbara och fler linjer till nya destinationer kommer att lanseras den här månaden.

Ämnen

Kategorier


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm