Gå direkt till innehåll
Från vänster: Norwegians koncernchef Geir Karlsen och Niels Hemmingsen, VD för Aalborg flygplats.
Från vänster: Norwegians koncernchef Geir Karlsen och Niels Hemmingsen, VD för Aalborg flygplats.

Pressmeddelande -

Norwegian inför fossilfritt flygbränsle motsvarande 100 flygningar på Danmarks mest trafikerade linje mellan Aalborg och Köpenhamn

Norwegian köper fossilfritt flygbränsle motsvarande all förbrukning på 100 flygningar mellan Aalborg och Köpenhamn. Initiativet syftar till att illustrera att det redan idag är möjligt att minska utsläppen för danskt inrikesflyg betydligt.  

Den danska regeringen har ett uttalat mål om att Danmark senast 2025 ska ha en «grön inrikeslinje». Norwegian ingår nu samarbete med bland annat Aalborg flygplats för att aktivt visa att det är möjligt att införa fossilfritt flygbränsle, även kallat SAF, i stor skala redan idag. 

Flygplan är idag godkända för en inblandning på 50 procent fossilfritt flygbränsle. Därför väljer Norwegian att istället ersätta den all den mängd bränsle som behövs för de hundra flygningarna med fossilfritt bränsle. Bränslet levereras till Aalborg flygplats. Norwegian introducerar på det här sättet fossilfritt flygbränsle på Danmarks mest trafikerade inrikeslinje mellan Aalborg och Köpenhamn. Initiativet är ytterligare ett steg mot flygbolagets ambitioner om att minska sina utsläpp med 45 procent till 2030. Tidigare i år aviserade Norwegian att bolaget ingått partnerskap med Norsk e-Fuel som ska bygga världens första storskaliga elektrobränslefabrik.  

Norwegians koncernchef Geir Karlsen var på plats på Aalborg flygplats idag i samband med lanseringen:

–Det har under en längre tid varit stort fokus på hur inrikesflyget i Danmark kan övergå till mer hållbara flygbränslen, på både kort och lång sikt. Med det här initiativet visar vi rent konkret att det faktiskt är möjligt att flyga en dansk inrikeslinje med 100 procent fossilfritt flygbränsle med den infrastruktur som redan finns på flygplatserna idag. Men, för att det här ska kunna bli verklighet 2025 måste tillgången på fossilfritt flygbränsle öka kraftigt eftersom det finns väldigt begränsade mängder att få tag på idag, säger Geir Karlsen.

Det är bränsleföretaget DCC & Shell Aviation Denmark som levererar det fossilfria flygbränslet till Aalborg flygplats. Bränsleförbrukningen på de 100 flygningarna är cirka 140 ton. Genom att använda motsvarande mängd fossilfritt flygbränsle under de här veckorna, minskar Norwegians CO2-utsläpp på linjen mellan Aalborg och Köpenhamn med sammanlagt uppemot 80 procent. På ett år har Norwegian runt 2 200 flygningar mellan Aalborg och Köpenhamn med en total bränsleförbrukning på cirka 3000 ton flygbränsle. Om denna totala mängd bränsle skulle ersättas med fossilfritt flygbränsle, skulle CO2-utsläppen minska med nästan 10 000 ton, ur ett livscykelperspektiv.

Införandet av fossilfritt bränsle på inrikesflygningarna mellan Aalborg och Köpenhamn innebär även att Aalborg flygplats för första gången får direktleverans av det mer förnybara flygbränslet SAF.

– Vi på Aalborg flygpats är glada över att Norwegian har valt oss som samarbetspartner för det här initiativet. Hållbara flygbränslen är framtiden för hela flygbranschen. Vi som flygplats bistår med infrastrukturen i det här projektet och förväntar att det kan bidra till att Danmarks första «gröna inrikeslinje» 2025 blir från Aalborg flygplats, säger Niels Hemmingsen, VD på Aalborg flygplats.

På väg mot ett mer hållbart flyg  

För DCC & Shell Aviation Denmark återspeglar samarbetet med Norwegian de ökande ambitionerna för danskt flyg att använda alternativa flygbränslen. Bolaget har under flera år arbetat tillsammans med flygbranschen för att säkra tillgången till SAF i större mängder. Avtalet med Norwegian innebär ytterligare ett steg mot att introducera mer hållbara flygbränslen i Danmark.   

–Sedan vi startade de första leveranserna av SAF till danska flygplatser 2021 har vi noterat både ett ökat intresse och en ökad efterfrågan. Därför har vi nu etablerat det första SAF-lagret här hemma. Tillsammans med Norwegian kan vi härifrån leverera SAF till Aalborg flygplats i så stora mängder som det faktiskt handlar om här, säger Sune Petersen, Head of Sustainability på DCC & Shell Aviation Denmark. 

–Vi har en pågående debatt om hur alternativa flygbränslen kan bli tillgängliga för flyget i stor skala. Det handlar om produktionskapacitet. Men det handlar även om det kommer att krävas investeringar i särskild infrastruktur till flygplanen och flygplatserna, eller om vi från ett massbalansperspektiv kan använda den existerande bränsleinfrastrukturen. Norwegians initiativ är ett bra exempel på ur man med massbalansprincipen kan uppnå samma effekt som om SAF skulle tankas direkt på flygplanet, avslutar Sune Petersen. 

Fossilfria flygbränslen – så fungerar det

Fossilfria flygbränslen kallas även SAF, Sustainable Aviation Fuel och är ett mer hållbart alternativ till fossilbaserat jetbränsle. SAF framställs i dag av bioavfalls- och restprodukter, till exempel använd matlagningsolja och animaliskt fett. I framtiden förväntas det att elektrobränsle, så kallad Power-to-X (PtX) kommer att produceras i betydligt större mängder och på ännu mer hållbart sätt genom att omvandla elektricitet från sol- och vindkraft till flytande energi.

I samband med Norwegians initiativ levererar DCC & Shell Aviation Denmark cirka 140 ton SAF som blandas med konventionellt flygbränsle i enlighet med gällande regler för inblandning av SAF. Det fossilfria flygbränslet ingår i den centrala bränsletanken på Aalborg flygplats och därifrån tankas alla plan som trafikerar flygplatsen och som använder bränsleinfrastrukturen. Det fossilfria bränslet är certifierat av International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) i enlighet med hållbarhetskriterierna i EU:s Renewable Energy Directive.

Genom att köpa SAF motsvarande den totala bränsleförbrukningen för 100 flygningar mellan Aalborg och Köpenhamn, minskar förbrukningen av fossilt bränsle och därmed CO2-utsläppen Det här initiativet är det mest effektiva sättet att uppfylla den danska regeringens önskemål på.

För mer information:

Charlotte Holmbergh, kommunikationschef Norwegian, charlotte.holmbergh@norwegian.com, +46 709 89 05 18  


Norwegians koncernchef Geir Karlsen var på plats på Aalborg flygplats idag i samband med lanseringen.

Från vänster: Niels Hemmingsen, VD för Aalborg flygplats, Norwegians koncernchef Geir Karlsen och Lasse Frimand Jensen, borgmästare i Aalborg.


Norwegians koncernchef Geir Karlsen och Niels Hemmingsen, VD för Aalborg flygplats (från vänster) var på plats på Aalborg flygplats idag i samband med lanseringen.

Ämnen

Kategorier


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm