Gå direkt till innehåll
Norwegian short haul crew
Norwegian short haul crew

Pressmeddelande -

Norwegian fördubblar resultatet och flyger med rekordfulla plan

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat före skatt (EBT) på 930 miljoner norska kronor. Det är en fördubbling från förra årets resultat på 456 miljoner norska kronor. Kabinfaktorn för andra kvartalet är på 88 procent. Inom loppet av två år har kabinfaktorn ökat med 8 procentenheter. Utvecklingen under andra kvartalet har varit bra på alla Norwegians marknader.

Kabinfaktorn för andra kvartalet var på 88 procent, upp tre procentenheter jämfört med samma period förra året. Med tanke på att Norwegians kabinfaktor ökade kraftigt även förra året innebär det att Norwegian fyller planen allt bättre, vilket även innebär en betydande minskning av CO2-utsläppen per passagerarkilometer (RPK). Hittills i år har två nya Boeing 787 Dreamliner och 10 nya Boeing 737-800 fasats in. Norwegian har nu en flygplansflotta på 10 Dreamliner långdistansplan och kommer inom några år att ha en flotta på minst 42 Dreamliner.

God utveckling på alla marknader
Totalt flög 7,7 miljoner passagerare med Norwegian under andra kvartalet – en ökning med 11 procent. Den starkaste tillväxten i antal passagerare hade Norwegian på Oslo Gardermoen, Stockholm Arlanda, London Gatwick och de spanska baserna. Tillväxten på Oslo Gardermoen måste dock ses mot bakgrund av förra årets strejk. Under andra kvartalet har Norwegian etablerat en ny bas i Palma och flyger nu flera inrikeslinjer i Spanien.

Under andra kvartalet omsatte Norwegian drygt 6,6 miljarder norska kronor, en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Den totala kapacitetstillväxten (ASK) för andra kvartalet var på 12 procent medan trafiktillväxten (RPK) var på 16 procent, något som också hänger ihop med högre kabinfaktor och att varje Norwegianpassagerare i genomsnitt nu flyger betydligt längre än förut. Den framtida tillväxten förväntas bli starkare resten av året. Norwegians förväntade tillväxt på 18 procent (ASK) för hela året kvarstår.

Norwegian har återigen korats till världens bästa lågprisbolag på långdistans
Norwegian korades den här veckan till världens bästa lågprisbolag på långdistans för andra året i rad i konkurrens med flygbolag från hela världen. Norwegian utsågs även till bästa lågprisbolag i Europa, för fjärde året i rad. Skytrax Awards anses vara den mest prestigefyllda och erkända prisutdelningen i flygbranschen

– Jag är mycket nöjd med det förbättrade resultatet och fyllnadsgraden som vi har det här kvartalet, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

– Samtidigt har vi haft betydande extra kostnader för inhyrning av flygplan och kompensation till passagerare. När den här sommaren är över kommer de inhyrda planen fasas ut och vi ser positivt på den framtida utvecklingen med bokningar och förköpta biljetter de närmaste månaderna. Det är extra glädjande att vi har fått ta emot två internationella Skytrax-priser den här veckan, framröstade av våra kunder, fortsätter Kjos.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner för media:
Finansdirektör Frode Foss tel: +47 91 63 16 45
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik tel: +47 97 55 43 44
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson tel: 0709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjätte största i världen.
Bolaget erbjuder idag närmare 450 linjer till 138 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på 3,6 år.

De fyra senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och de två senaste åren även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm