Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kraftigt förbättrat resultat för Norwegian under 2015

Hög kabinfaktor, fortsatt förnyelse av flygplansflottan och moderat kapacitetstillväxt präglar Norwegian under 2015. Under hela året rapporterade Norwegian en mycket hög kabinfaktor som på årsbasis utgör hela 86 procent. Det förbättrade resultatet före skatt utgör 1,7 BNOK jämfört med föregående år.

Årsresultatet före skatt (EBT) för 2015 blev 75 MNOK. Siffran är starkt påverkad av en orealiserad förlust för bränslesäkring för 2016 och 2017 som utgör hela 800 MNOK. Justerat för en sådan orealiserad bränslesäkring uppgick resultatet före skatt till 875 MNOK för 2015. Det är en kraftig förbättring från ett underskott på 1168 MNOK året dessförinnan.

Den totala omsättningen uppgick till 22,5 BNOK – en tillväxt på 15 procent. Kapaciteten (ASK) ökade med 5 procent vilket illustrerar att 2015 var ett pausår för Norwegians expansion då flera äldre plan fasades ut samtidigt som nya fasades in i flottan. Kabinfaktorn uppgick dock till hela 86 procent på årsbasis vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med föregående år. Närmare 26 miljoner passagerare reste med Norwegian under 2015, en ökning med 7 procent från 2014.

För fjärde kvartalet isolerat förbättrades det underliggande resultatet med cirka en halv miljard norska kronor. Underskottet på 703 MNOK beror till stor del på bränslesäkring för 2016 och en svag norsk krona. Tack vare överföringen av stora delar av Norwegians flygplansflottta till dotterbolaget Arctic Asset Aviation Ltd. (AAA) har dock värdet av planen ökat i takt med dollarn. Detta har resulterat i en positiv effekt på 88 miljoner kronor på eget kapital och 421 MNOK för hela året.

Under fjärde kvartalet omsatte Norwegian drygt 5,3 BNOK, en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan. Den största ökningen står den internationella trafiken för med 19 procent, men även inrikeslinjerna i Skandinavien har utvecklats positivt med en ökning på 5 procent. Kabinfaktorn har ökat med hela 4 procentenheter till 85 procent vilket betyder många fulla flygplan och få tomma säten i luften för Norwegian även under fjärde kvartalet. 6,13 miljoner passagerare under fjärde kvartalet vilket utgjorde en passagerartillväxt på 9 procent.

-Vi går in i 2016 med gynsamma bränslesäkringar och en av Europas yngsta flygplansflottor. Det är en betydande konkurrensfördel. Generellt ser vi även en god efterfrågan på flygresor. Samtidigt skapar oförutsägbara politiska beslut om ny flygavgift i Norge osäkerhet för hela flygbranchen. Det är motsägelsefullt att flygbolaget med lägst utsläpp ser ut att straffas hårdast, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Se kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektør Frode Foss + 47 91 63 16 45
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18


Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på knappt fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och utsågs förra året även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm