Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kraftigt förbättrat resultat för Norwegian under 2015

Hög kabinfaktor, fortsatt förnyelse av flygplansflottan och moderat kapacitetstillväxt präglar Norwegian under 2015. Under hela året rapporterade Norwegian en mycket hög kabinfaktor som på årsbasis utgör hela 86 procent. Det förbättrade resultatet före skatt utgör 1,7 BNOK jämfört med föregående år.

Årsresultatet före skatt (EBT) för 2015 blev 75 MNOK. Siffran är starkt påverkad av en orealiserad förlust för bränslesäkring för 2016 och 2017 som utgör hela 800 MNOK. Justerat för en sådan orealiserad bränslesäkring uppgick resultatet före skatt till 875 MNOK för 2015. Det är en kraftig förbättring från ett underskott på 1168 MNOK året dessförinnan.

Den totala omsättningen uppgick till 22,5 BNOK – en tillväxt på 15 procent. Kapaciteten (ASK) ökade med 5 procent vilket illustrerar att 2015 var ett pausår för Norwegians expansion då flera äldre plan fasades ut samtidigt som nya fasades in i flottan. Kabinfaktorn uppgick dock till hela 86 procent på årsbasis vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med föregående år. Närmare 26 miljoner passagerare reste med Norwegian under 2015, en ökning med 7 procent från 2014.

För fjärde kvartalet isolerat förbättrades det underliggande resultatet med cirka en halv miljard norska kronor. Underskottet på 703 MNOK beror till stor del på bränslesäkring för 2016 och en svag norsk krona. Tack vare överföringen av stora delar av Norwegians flygplansflottta till dotterbolaget Arctic Asset Aviation Ltd. (AAA) har dock värdet av planen ökat i takt med dollarn. Detta har resulterat i en positiv effekt på 88 miljoner kronor på eget kapital och 421 MNOK för hela året.

Under fjärde kvartalet omsatte Norwegian drygt 5,3 BNOK, en ökning med 16 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan. Den största ökningen står den internationella trafiken för med 19 procent, men även inrikeslinjerna i Skandinavien har utvecklats positivt med en ökning på 5 procent. Kabinfaktorn har ökat med hela 4 procentenheter till 85 procent vilket betyder många fulla flygplan och få tomma säten i luften för Norwegian även under fjärde kvartalet. 6,13 miljoner passagerare under fjärde kvartalet vilket utgjorde en passagerartillväxt på 9 procent.

-Vi går in i 2016 med gynsamma bränslesäkringar och en av Europas yngsta flygplansflottor. Det är en betydande konkurrensfördel. Generellt ser vi även en god efterfrågan på flygresor. Samtidigt skapar oförutsägbara politiska beslut om ny flygavgift i Norge osäkerhet för hela flygbranchen. Det är motsägelsefullt att flygbolaget med lägst utsläpp ser ut att straffas hårdast, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Se kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektør Frode Foss + 47 91 63 16 45
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18


Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på knappt fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och utsågs förra året även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm