Pressmeddelande -
Att flyga baklänges in i framtiden
Av Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik, Norwegian
Under de senaste veckorna har vi sett ett antal utspel från våra konkurrenters fackföreningar i Norge och Sverige. Allt från anklagelser om slavkontrakt och ”social dumpning” till, värst av allt, att Norwegian skulle nedprioritera säkerheten. Utspelen kommer från aktörer som ser sin egen skandinaviska maktbas försvagas i en allt hårdare global konkurrens. För att överleva och trygga våra nuvarande arbetsplatser, måste vi som flygbolag, rikta blicken framåt och möta den internationella konkurrensen istället för att flyga baklänges in i framtiden.
Bakgrunden till de senaste utspelen är att Norwegian, i likhet med andra flygbolag - hyr in piloter till våra baser i Helsingfors och Malaga, d.v.s. nyetableringar utanför Skandinavien. Utvecklingen ses som ett hot mot de skandinaviska fackföreningarna. De har i årtionden haft en unik maktposition i flygbolagen, där strejker och aktioner har varit ett välanvänt maktmedel. Men allt är inte som det var förr i tiden då flygbolagen var statligt ägda och regeringarna sköt till kapital om konkurrensen blev alltför påträngande.
Vi har sett många konkurser under året, däribland Spanair, Cimber och Skyways. Norwegian vill inte bli en i raden av konkurser. Vårt mål är att positionera bolaget i den internationella konkurrensen och därmed trygga bolagets nuvarande arbetsplatser. Tidigare har flygbolag växt genom att etablerat lokala dotterbolag. Vår modell för att möta den internationella konkurrensen är istället att bygga baser utomlands. I en inledningsfas är den flygande personalen inhyrda, men med målet att fastanställas lokalt allt eftersom, förutsatt att baserna visar sig ekonomiskt livskraftiga. Ledningen har, tillsammans med arbetstagarrepresentanterna utarbetat en gemensam plattform för bolagets framtida tillväxt. Med 278 flygplan på order är målet att bygga tusentals nya arbetsplatser både i och utanför Skandinavien
Se upp för "säkerhetskortet"
Norsk Flygerforbund, som främst organiserar SAS / Widerøe piloter är särskilt aktiva i sina påståenden om att inhyrning av piloter är farligt för säkerheten. Utan att skämmas använder de även begrepp som "social dumpning" när det i själva verket handlar om goda pilotlöner och piloters villkor. Det sås även misstankar om att Norwegian och de inhyrda piloterna undviker att betala skatter och avgifter. Svensk Pilotförening, som leds av SAS-kaptenen Gunnar Mandahl, har försökt skapa ett intryck av att Norwegians piloter har ett mindre säkerhetstänk än andra. Det är naturligtvis också fel. Piloter från olika flygbolag, oavsett om de är fastanställda eller inhyrda, följer alla samma myndighetskrav. Norwegians egna procedurer och rutiner är till och med strängare än de krav myndigheterna ställer, inom vissa områden även strängare än hos våra huvudkonkurrenterer. Fast anställd eller inhyrd, alla måste igenom samma förberedelser för att kunna flyga för oss.
Piloter och skatt
Flygbranschen globaliseras och går i samma riktning som sjöfarten. Vi är bara några årtionden efter. Att flygbolag och andra företag använder sig av inhyrd personal är inget nytt. Hamnar en person på operationsbordet i ett svenskt sjukhus idag kan det mycket väl vara så att kirurgen är inhyrd eller egen företagare. Ingen höjer på ögonbrynen över det, och kirurgen blir inte heller automatiskt misstänkt som skattesmitare. Det är inte heller konstigt att skandinaviska företag etablerar sig utomlands och då måste förhålla sig till det landets regler. Oavsett bransch, är det en dålig idé att söka jobb i Spanien om man planerar att bo i Sverige.
Väljer man ett jobb utomlands har det som konsekvens att det svenska socialförsäkringssystemet inte kan gälla. Det är inte unikt för flygbranschen. Norwegian spenderar 200 000 norska kronor för att förbereda en pilot att flyga för bolaget, det faller på sin egen orimlighet att de skulle förlora jobbet om de blev sjuka. Norwegian har dessutom bett bemanningsföretagen sörja för extra sjukförsäkring.
Norwegian firar 10 år den här veckan och vi är speciellt glada för att 60 miljoner passagerare har rest tryggt med oss. Konkurrensen i flygbranschen är och kommer att bli ännu hårdare men Norwegian har alltid haft säkerheten som vår främsta prioritering och så kommer det även att vara i framtiden.
Ämnen
Norwegian är Skandinavien näst största flygbolag och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren. Under 2011 transporterade bolaget 16 miljoner passagerare. Norwegian erbjuder idag 296 linjer till 114 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Bolaget har 2500 anställda och en flygplansflotta bestående av 64 flygplan. Norwegian fasar löpande in nya flygplan och har en total order om leverans av 278 fabriksnya flygplan av typen Boeing 737-800 MAX och Airbus A320neo. När alla flygplan är på plats, kommer Norwegian att ha en av Europas mest moderna och miljövänligaste flygplansflotta. Norwegian var det första flygbolaget att erbjuda WiFi ombord på flygningar inom Europa. Under 2013 planerar bolaget att starta långdistanslinjer till USA och Asien från Stockholm och Oslo. För mer information besök www.norwegian.com