Gå direkt till innehåll
Pilotstrejken hos Norwegian orsakade extra kostnader och inkomstbortfall i storleksordningen 350 MNOK

Pressmeddelande -

Pilotstrejken hos Norwegian orsakade extra kostnader och inkomstbortfall i storleksordningen 350 MNOK

Trafiksiffrorna för mars är kraftigt påverkade av strejken bland de skandinaviska piloterna. Nya beräkningar visar att strejken orsakade förlorade intäkter och extra kostnader i storleksordningen 350 MNOK. För första gången har Norwegian en minskning i antal passagerare jämfört med samma månad året innan. Passagerarnedgången gäller främst Skandinavien där närmare 2 000 flyg ställdes in.

Strejken som initierades av fackföreningen Parat och den skandinaviska pilotföreningen har kostat företaget stora belopp. De inställda flygningarna orsakade 120 MNOK i förlorade intäkter medan extra kostnader knutna till att ta hand om drabbade passagerare uppgick till 110 MNOK, bland annat för köp av biljetter med andra flygbolag, mat och hotellövernattningar för strandade passagerare. Förlorade intäkter i form av minskat antal bokningar framöver beräknas till 120 MNOK. Sammanlagt uppgår ”räkningen för strejken” till cirka 350 MNOK.

I mars flög 1 726 180 passagerare med Norwegian, en minskning med 4 procent jämfört med samma månad förra året. De flyg som inte drabbades av strejken hade dock högre kabinfaktor än samma månad förra året. Kabinfaktorn i år uppgick till 84,2 procent och bidrog till en positiv trafiktillväxt (RPK) på 7 procent. Kapaciteten (ASK) minskade med 1 procent. Trafiksiffrorna för mars påverkades positivt av att påsken inföll i mars i år, förra året inföll den i april. Negativa effekter av både pilotstrejken och påsken är att förvänta även för april månad. Biljettförsäljningen har succesivt återhämtat sig, vilket också flera kampanjer efter strejken har bidragit till. Bra bokningssiffror under våren kommer dock inte kunna kompensera för förlorade intäkter under strejken.

–Strejken bland de skandinaviska piloterna orsakade väldigt stora kostnader för Norwegian. Det är förlorade intäkter vi måste leva med. Lyckligtvis fortsätter vi att attrahera många nya kunder i Europa och USA, vilket väger upp det faktum att kunderna i Skandinavien var tvungna att flyga med våra konkurrenter. Om vi inte hade haft en så stor kundbas och så många hårt arbetande medarbetare även utanför Skandinavien, hade situationen varit ännu svårare, säger Norwegians VD Björn Kjos.

Se detaljerade trafiksiffror i bifogad pdf.

Kontaktpersoner:
Kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik +47 97 55 43 44
Finansdirektör Frode Foss + 91 63 16 45
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Taggar


Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Bolaget erbjuder idag 424 linjer till 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Thailand. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 4 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövännliga flygplan och har en flotta på 96 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år. Både under 2013 och 2014 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen. Under 2014 tog Norwegian även hem tre priser i det prestigefyllda Passenger Choice Awards för bästa flygbolag i Europa, “best Inflight Connectivity and Communications” för gratis Wi-Fi ombord och pris för sin unika karttjänst ombord på Dreamlinerplanen. Dessutom utsågs Norwegian 2014 till Europas bästa lågprisbolag av AirlineRatings.com för andra året i rad. 
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm