Open skies
Följ Norwegian

Norwegian tecknar nytt Dreamlineravtal och säkrar sex flygplan

Pressmeddelande   •   Jul 14, 2011 07:00 CEST

Norwegian har tecknat ännu ett avtal för leverans av en sjätte Boeing 787-8 Dreamliner. Det innebär att Norwegian nu har säkrat sex Dreamliner flygplan för sin långdistanssatsning.

– Dreamlinern är ett flygplan för framtiden, med hög passagerarkomfort, låga driftskostnader och minskade utsläpp. Det kommer att bli en stark konkurrensfördel på långdistansmarknaden, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Norwegian har sedan tidigare tecknat avtal om att köpa tre och leasa två Dreamliners. Det sjätte flygplanet kommer att leasas från ILFC (International Lease Finance Corporation) och levereras till Norwegian i början av 2014.

Kostnadseffektiv och miljövänlig
- Dreamliner kommer att minska bolagets kostnader och ge oss möjlighet att erbjuda flygresor till mycket bra priser, samtidigt som flygplanen kommer att vara en stark konkurrensfördel när det gäller bränslekostnader. Dreamlinern är dessutom det mest miljövänliga alternativet, utsläppen är så mycket som 20 procent lägre än jämförbara flygplan, säger Kjos.

I likhet med dagens flygerbjudande kommer Norwegian att kunna erbjuda billiga och direkta långdistanslinjer där passagerarna undgår dyra och tidskrävande mellanlandningar. Storleken på Dreamlinern är perfekt för den skandinaviska marknaden. Kombinerat med längre räckvidd, högre hastighet och betydligt lägre driftskostnader öppnas det upp möjligheter för många nya direktlinjer till andra kontinenter.

Tidigare skrivna avtal
Under hösten 2010 tecknade Norwegian ett leasingavtal med ILFC för två Dreamlinerflygplan för leverans under hösten 2012. Nu har Norwegian tecknat ett nytt avtal med samma företag. Avtalet löper på 12 år. ILFC är ett av världens största leasingföretag med fler än 1000 flygplan och är baserat i Kalifornien, USA. ILFC har en totalorder hos Boeing på 74 Dreamliners. Norwegian leasar även flera Boeing 737-800 flygplan från ILFC och har redan ett bra upparbetat samarbete med företaget.

Tidigare i år, ingick Norwegian även ett avtal som innefattar rätten att köpa tre Boeing 787-8 Dreamliner. Två av flygplanen ska levereras under första halvåret av 2013 och ett flygplan i början av 2015. Samtidigt är bolaget i förhandlingar om ytterligare flygplan.

For more information
Frode Foss, Finansdirektör Norwegian                     +47 91 63 16 45
Åsa Larsson, Pressansvarig, Norwegian      + 46 735 22 22 42 

Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren och erbjuder idag 244 linjer till 98 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Norwegian transporterade 13 miljoner passagerare under 2010, har 2 500 anställda och en flygplansflotta bestående av 58 flygplan (juni 2011). Bolaget fasar löpande in nya flygplan och får fram till 2018 78 nya Boeing 737-800 flygplan levererade direkt från Boeing fabriken. När alla flygplan är på plats, kommer Norwegian att ha en av Europas mest moderna och miljövänliga flygplansflotta. För mer information besök www.norwegian.com

Bifogade filer

PDF-dokument