Open skies
Följ Norwegian

Norwegian och UNICEF flyger ned nödhjälp till syriska flyktingar

Pressmeddelande   •   Okt 05, 2015 06:00 CEST

Norwegian och UNICEF Norge flyger snart ned ett plan fullastat med nödhjälp och skolmaterial till Jordanien för att hjälpa barn som är på flykt från Syrien. I november lyfter Norwegians UNICEF-plan med kurs mot Amman i Jordanien som ligger ett par timmars bilfärd från ett av de största lägren med syriska flyktingar. 

Norwegian och UNICEF Norge tar med det här initiativet ett krafttag för de över två miljoner barn som är på flykt från Syrien.

–Vi vill göra en extra insats för att hjälpa barn som är på flykt från Syrien och vårt samarbete med UNICEF Norge gör det här möjligt. Vi har nu ställt ett plan till förfogande som ska fyllas med nödhjälp och skolmaterial. Vi uppmuntrar även våra kunder och samarbetspartners att vara med i hjälpinsatsen för att ge de här barnen en framtid, säger Norwegians VD Björn Kjos. Flera medarbetare från Norwegian kommer också att delta i hjälparbetet.

UNICEF Norge har haft insamling till syriska barn under en längre period men vill nu mobilisera hela sitt nätverk för att fylla planet med nödhjälp samtidigt som Norwegian drar igång en insamling bland sina kunder. Målet är att samla in två miljoner kronor.

UNICEF är världens största barnrättsorganisation och finns representerat i 190 länder. Både i Syrien och i grannländerna ansvarar UNICEF för att ge barn tillfälliga utbildningsmöjligheter och att skapa trygga platser där de kan leka och bearbeta eventuella trauman. Målet är att Syriens barn en dag ska kunna försörja sig själva och bygga upp lokala samhällen på nytt. Det kommer att vara en av grundpelarna för ett nytt Syrien. För att undvika att de här barnen blir en förlorad generation är det avgörande att de får skolutbildning. Därför har även norska myndigheter prioriterat att stödja utbildning till barn i kris och konflikt – särskilt till flickor.

–De syriska flyktingbarnen har förlorat allt. Därför är det bra att vi tillsammans med vår mångåriga samarbetspartner Norwegian kan mobilisera folk att fylla ett plan med nödhjälp som går direkt till dem. Tillsammans kan vi se till att de här barnen får hopp och en framtid, säger UNICEF Norges generalsekreterare Bernt G. Apeland.

Enkelt att bidra
Planet med nödhjälp och skolmaterial till syriska flyktingar kommer att lyfta i början av november. Då har förhoppningsvis målet om att samla in två miljoner kronor uppnåtts så att vi kan fylla lastrum, hatthyllor och säten med mediciner och annan nödvändig utrustning. Norwegian kommer att flyga från Oslo till Köpenhamn där nödhjälp och skolmaterial från UNICEF:s centrallager lastas ombord och därefter sätter kurs mot Amman, huvudstad i Syriens grannland Jordanien. UNICEF har en stor apparat på plats i Jordanien.

Det finns flera möjligheter att bidra, bland annat genom att skänka en summa när man beställer flygbiljett online hos Norwegian.

Norwegian har samarbetat med UNICEF sedan 2007 och stödjer UNICEF i form av insamlingskampanjer och resestöd. Förra året flög Norwegian ett plan fullastat med nödhjälp till den centralafrikanska republiken (CAR) där 2,3 miljoner barn lider och har stort behov av hjälp.

Kontakt för media:

Norwegian: Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18
UNICEF Norge: Kommunikasjonsrådgivare Synnøve Aspelund + 47 938 25 002

Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 5 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.