Gå direkt till innehåll
Norwegian 787 Dreamliner
Norwegian 787 Dreamliner

Pressmeddelande -

Norwegian med positivt kvartalsresultat

Norwegian presenterar i dag ett kvartalsresultat efter skatt på 300 MNOK. Tillväxten under andra kvartalet är den största någonsin i bolagets historia men kommer att avta framöver och kostnaderna ska fortsätta minska, helt enligt bolagets strategi.

Nettoresultatet var 300 MNOK, en kraftig förbättring jämfört med föregående år då underskottet var på 691 MNOK. Under andra kvartalet minskade bolagets kostnader med nio procent,19 procent exklusive bränslekostnader. Engångseffekter har bidragit till kostnadsminskningar även under andra kvartalet. Kostnaderna har minskat trots att bolaget har haft den högsta tillväxten någonsin under ett kvartal med 48 procent (ASK) och trots att oljepriset har varit betydligt högre jämfört med samma period föregående år. Trafiktillväxten under andra kvartalet var på 46 procent.

Stabil kabinfaktor
Totalt flög tio miljoner passagerare med Norwegian under andra kvartalet – en ökning med 16 procent. Kabinfaktorn för andra kvartalet var på höga 86,8 procent, ned 0,9 procentenheter jämfört med andra kvartalet förra året.

Norwegian har haft en kraftig expansion de senaste åren med nya linjer och destinationer samt etablering av nya baser och ökad frekvens på ett flertal linjer. Räknat på totala intäkter är USA nu Norwegians starkaste marknad efter Norge.

–Det är glädjande att kunna presentera ett bra resultat med minskade kostnader trots en stark tillväxt under det här kvartalet. Tillväxten kommer att avta framöver och vi kommer nu att kunna skörda det vi har sått till förmån för våra kunder, anställda och aktieägare, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

–Jag är också väldigt glad och tacksam för att vi under de senaste sex månaderna har tagit emot tio utmärkelser. I juni utsågs Norwegian till Norges mest innovativa företag och i juli fick vi «World Travel Award» för bästa flygbolag i Europa. Vi har även fått utmärkelsen «Ambassador’s Award» av USA:s ambassadör i Norge som visar att det vi har åstadkommit hittills i USA uppskattas och erkänns av amerikanska myndigheter, fortsätter Kjos.

Under andra kvartalet har Norwegian fasat in tre fabriksnya Boeing 787-9 Dreamlinerplan och två Boeing 737 MAX-plan i flottan. Totalt i år får Norwegian leverans av 11 Boeing 787-9 Dreamliner, 12 Boeing 737 MAX 8 och har redan fått bolagets två sista Boeing 737-800. Med en genomsnittsålder på 3,7 år är Norwegians flotta bland de mest moderna och miljöanpassade i världen.

Se bifogad PDF för fler detaljer.

Kontakt för media:
Norwegians pressnummer: +47 815 11 816
Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm