Gå direkt till innehåll
Flight deck i Norwegians 787 Dreamliner
Flight deck i Norwegians 787 Dreamliner

Pressmeddelande -

Norwegian med passagerartillväxt och negativt resultat i ett säsongsmässigt svagt första kvartal

Norwegian presenterar i dag ett nettoresultat på -1,5 miljarder NOK för årets första kvartal. Trots stark passagerartillväxt bidrar högre bränslekostnader, hård konkurrens och en starkare norsk krona till ett negativt resultat. Årets påsk leder dessutom till en förskjutning av intäkterna till april i år mot mars förra året. Under första kvartalet har bolaget lanserat 39 nya linjer. 

Nettoresultatet blev -1492 miljoner NOK mot -800 miljoner NOK för samma kvartal 2016. Under första kvartalet valde 6,7 miljoner passagerare att flyga med Norwegian, en ökning med 14 procent. Den starkaste tillväxten hade Norwegian i USA, Spanien och Frankrike. I Norden var passagerartillväxten 6 procent. Kapacitetstillväxten var på 24 procent och kabinfaktorn var på 84 procent, en minskning med knappt en procentenhet. Första kvartalet är ett säsongsmässigt svagt kvartal med lägre efterfrågan.

Norwegians globala tillväxtstrategi kommer att ge stordriftsfördelar och lägre enhetskostnader. Under första kvartalet minskade enhetskostnaderna innan bränsleutgifter med 4 procent och skulden med 1 miljard NOK. Likvida medel vid kvartalets slut var på 4,8 miljarder kronor.

I det här kvartalet märker vi särskilt effekterna av högre bränslekostnader i kombination med en starkare norsk krona mot brittiska pundet, euron och svenska kronan som står för nästan hälften av omsättningen. Dessutom påverkas siffrorna av att påsken inte inföll under första kvartalet i år vilket den gjorde förra året. Samtidigt är det positivt att planens fylls bra och att allt fler väljer Norwegian, både i nya och mer etablerade marknader. Långdistanssatsningen är nu väletablerad vilket bevisar att resenärerna vill flyga interkontinentalt till låga priser i nya och bekväma flygplan, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Under första kvartalet har Norwegian lanserat 39 nya linjer, bland annat mellan USA och Irland, Nordirland, Skottland och Norge. Vidare har bolaget under samma kvartal satt sju fabriksnya Boeing 737-800 och en 787-9 i trafik. I mars genomförde Norwegian och UNICEF årets viktigaste flygning till Mali i Afrika med 13 ton nödhjälpsutrustning och skolmaterial ombord.

I april lanserade bolaget nya direktlinjer från London till Singapore, Denver och Seattle.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontakt för media:
IR-chef Tore Østby, tel: +47 99 54 64 00
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson, tel: 0709 89 05 18

Ämnen


Norwegian är det sjätte största lågprisbolaget i världen med cirka 7000 medarbetare. Bolaget erbjuder idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 130 plan som fraktar cirka 30 miljoner passagerare om året. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,6 år.

Norwegian utsågs 2015 till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

Både 2015 och 2016 utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För fjärde året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm