Open skies
Följ Norwegian

Norwegian med passagerartillväxt och högre punktlighet i april

Pressmeddelande   •   Maj 07, 2019 08:00 CEST

Över 3,1 miljoner passagerare valde att flyga med Norwegian i april, en ökning med tre procent jämfört med samma period förra året. Siffrorna för april är inte direkt jämförbara med samma månad förra året på grund av tidpunkten för påsken men mars och april visar tillsammans en positiv utveckling. 

Totalt valde 3 137 608 passagerare att flyga med Norwegian i april, 88 359 fler än samma månad förra året. Den totala trafiken (RPK) ökade med 11 procent och kapaciteten (ASK) ökade med sju procent. Kabinfaktorn var på 86,1 procent, upp 3,1 procentenheter.

Månaden då påsken infaller påverkar alltid siffrorna positivt. I år var påsken i april vilket innebär att enhetsintäkten (RASK) är högre i år jämfört förra året. Om man slår ihop mars och april månad i år och jämför med samma period förra året ökade kabinfaktorn med 1,8 procentenheter och yielden med 6,9 procent. Antalet passagerare ökade med fyra procent, ASK ökade med nio procent och RASK ökade med åtta procent. Under sista veckan i april var det en något ökad efterfrågan hos bolaget på grund av pilotstrejk i Skandinavien.

Norwegian genomförde 98,9 procent av de planlagda flygningarna i april. Trots att bolagets Boeing 737 MAX-plan fortfarande står på marken har passagerarna påverkats i liten grad. Bolaget har bland annat slagit ihop ett flertal flygningar och drabbade kunder har erbjudits alternativ avgångstid för att bli hjälpta på bästa möjliga sätt. Punktligheten i april var på 83,4 procent.

– Jag är mycket nöjd med den positiva utvecklingen i april och de två senaste månaderna tillsammans, både när det gäller antal passagerare, intäkter och punktlighet. Vi fortsätter att arbeta målinriktat för att öka lönsamheten samtidigt som vi erbjuder våra resenärer bra kvalitet till ett lågt pris och framför allt branschens nyaste och mest miljöanpassade flygplansflotta, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos

I april levererades en fabriksny 787 Dreamliner till bolaget. I april blev Norwegian det största utländska flygbolaget i New York området.

Se detaljerade trafiksiffror i bifogad PDF.

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 11 000 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,8 år. Under 2018 flög över 37 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste fyra åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.