Gå direkt till innehåll
Norwegian 787 Dreamliner
Norwegian 787 Dreamliner

Pressmeddelande -

Norwegian med nytt passagerarrekord: Över 37 miljoner resenärer under 2018

Norwegian satte nytt passagerarrekord för helåret 2018 med över 37 miljoner resenärer och en kabinfaktor på 86 procent. Förra årets uppstart av 35 nya linjer, infasning av 25 fabriksnya flygplan och en kraftig ökning av långdistansverksamheten har bidragit till tillväxten och ett starkare globalt fotfäste. År 2018 präglades samtidigt av stora investeringar, hård konkurrens och höga oljepriser. Norwegian har initierat en rad kostnadsåtgärder för att stärka bolaget ekonomiskt under 2019.

Totalt valde 37,34 miljoner passagerare att resa med Norwegian under 2018, en ökning med 13 procent jämfört med föregående år. För helåret var kabinfaktorn på 85,8 procent, ned från 87,5 procent för 2017.

Under 2018 fick Norwegian leverans av 25 fabriksnya flygplan och startade 35 nya linjer, huvudsakligen interkontinentala linjer mellan USA och Europa. Norwegian började även trafikera Sydamerika med en direktlinje mellan London och Buenos Aires samt etablerade inrikeslinjer i Argentina. Bolaget ökade även antalet avgångar på flera populära linjer, särskilt från London Gatwick. Dessutom anställdes över 2000 nya medarbetare.

Även under 2018 fick Norwegian ett flertal internationella priser och utmärkelser som röstats fram av kunderna; bland annat två SkyTrax Awards för «Världens bästa lågprisbolag på långdistans» för fjärde året i rad och «Europas bästa lågprisbolag» för sjätte året i rad. Norwegian utsågs för andra gången till det mest miljöanpassade flygbolaget som flyger mellan Europa och USA av det oberoende miljöinstitutet the International Council on Clean Transportation.

– Trafiksiffrorna för 2018 visar att Norwegian får ett allt starkare internationellt fotfäste, helt enligt koncernens strategi. Norwegian har gjort betydande investeringar under 2018 och går nu in i en period med mycket lägre tillväxt. Vi har justerat linjenätet och kapaciteten framöver samt säsongsanpassat under vintersäsongen, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

– Det har varit hård konkurrens i flygbranschen även under 2018 och i kombination med höga oljepriser samt andra operativa utmaningar, har det påverkat våra resultat. Framför allt har utmaningarna med Rolls Royce-motorerna påverkat verksamheten under 2018 vilket har resulterat i att vi har initierat ett flertal kostnadsbesparande åtgärder för att stärka bolaget ekonomiskt under 2019, fortsätter Kjos.

Norwegian har den senaste perioden säkrat bränslepriser för 2019. Bolaget har per idag en orealiserad förlust på den här säkringen men den är inräknad i räkenskapsåret för 2018. Med hänsyn till räkenskapsåret för 2019 anses Norwegian därför vara väl positionerat gällande säkring av bränslepriser, även i jämförelse med andra flygbolag.

Läs även: Uppdatering till finansmarknaden 24 december 2018.

Passagerartillväxt i december
Även årets sista månad präglades av passagerartillväxt. I december valde 2 771 135 passagerare att resa med Norwegian vilket är 15 procent fler än samma månad föregående år. Kapacitetstillväxten (ASK) i december var på 34 procent och trafiktillväxten (RPK) på 24 procent. Kabinfaktorn var på 78,6 procent. Totalt genomförde Norwegian 99,1 procent av de planlagda flygningarna i december varav 75 procent gick enligt tidtabell.

Se detaljerade trafiksiffror i bifogad PDF.

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 9500 medarbetare. Bolaget trafikerar över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Sydamerika och Karibien. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 150 plan. Bolaget har en av världens yngsta flygplansflottor med en genomsnittsålder på 3,7 år. Under 2017 flög över 33 miljoner passagerare med Norwegian.

Norwegian är det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten enligt The International Council on Clean Transportation (ICCT). 

De senaste tre åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För femte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm