Gå direkt till innehåll
Norwegian med högre enhetsintäkter och bättre punktlighet i februari

Pressmeddelande -

Norwegian med högre enhetsintäkter och bättre punktlighet i februari

Norwegians trafiksiffror för februari visar att bolagets strategi om att gå från tillväxt till lönsamhet fortsätter att leverera betydligt högre enhetsintäkter och bättre punktlighet. De senaste dagarna har dock efterfrågan på vissa linjer minskat och bolaget har därför beslutat att ställa in 22 flygningar mellan Europa och USA.

I februari valde 1 955 585 kunder att flyga med Norwegian. Den planerade kapacitetsminskningen och optimeringen av linjenätet fortsätter att påverka siffrorna positivt. Punktligheten för februari var på 84,2 procent och kabinfaktorn var på 81,7 procent, upp 0,2 procentenheter.

– Jag är mycket nöjd över att vi fortsätter att leverera enligt strategin om att återigen bli lönsamma efter flera år med betydande tillväxt. Det här är den elfte månaden i rad som den planerade kapacitetsminskningen påverkar enhetsintäkterna. Jag är även nöjd över att punktligheten förbättras eftersom jag vet hur viktigt det är för våra kunder. Samtidigt har vi de senaste dagarna noterat en minskad efterfrågan på vissa linjer till följd av coronavirus och därför har vi beslutat att ställa in ett antal flygningar mellan Europa och USA, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

CO2-utsläppen för februari ligger på samma nivå som förra månaden med 75 gram per passagerarkilometer. Siffrorna påverkas av att bolaget har varit tvungna att hyra in äldre ersättningsplan. Tack vare den unga flygplansflottan har bolaget minskat CO2-utsläppen per passagerare med 33 procent sedan 2009. I februari valde 37 000 kunder att klimatkompensera sin resa i samband med att de beställde en flygbiljett på Norwegians webbplats.

Förändrad efterfrågan till följd av COVID-19
De senaste dagarna har Norwegian noterat en minskad efterfrågan på vissa linjer. Det gäller särskilt flygningar längre fram i tiden medan resor inom de närmaste veckorna påverkats i mindre grad. Bolaget har därför beslutat att ställa in 22 långdistansflygningar mellan Europa och USA mellan 28 mars och 5 maj. Norwegian har få flygningar till Norditalien och andra regioner som är kraftigt påverkade av viruset. Bolaget har därtill en större andel semester- och fritidsresor som ser ut att vara mindre påverkade än affärsresor. Dessutom har Norwegian redan minskat kapaciteten med närmare 15 procent under 2020. Bolaget följer utvecklingen noga och gör löpande bedömningar om eventuella ytterligare justeringar i linjenätet. Följande linjer berörs: Rom – Los Angeles, Rom – Boston, Rom – New York (färre antal avgångar under vissa veckor) och London – New York (tre dagliga avgångar reduceras till två avgångar vissa dagar). Kunder som berörs kommer att bli kontaktade och erbjudas alternativa avgångar.

På grund av osäkerheten kring efterfrågan framöver drar Norwegian tillbaka den finansiella guidningen från 13 februari 2020. Det är just nu inte möjligt att förutse hur bolaget kommer att påverkas fullt ut av virussituationen.

Se detaljerade siffror i bifogad PDF. 

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson
Email: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är ett av de största lågprisbolaget i världen med över 36 miljoner resenärer under 2019. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en modern och bränsleeffektiv flygplansflotta på cirka 160 plan. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Charlotte Holmbergh Jacobsson

Charlotte Holmbergh Jacobsson

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +46 709 89 05 18
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Relaterat material