Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Norwegian med god passagerartillväxt och hög kabinfaktor första kvartalet

Norwegian presenterar ett kvartalsresultat efter skatt på -538 MNOK, vilket är 57 MNOK bättre än förra året. Resultatet för första kvartalet påverkades av pilotstrejken i Skandinavien och en svag norsk krona. Samtidigt var passagerartillväxten i Europa stark och kabinfaktorn hela sex procentenheter högre än samma period förra året. Bokningarna framöver är också positiva och det gäller särskilt långdistanslinjerna.

Under första kvartalet omsatte Norwegian 4,034 BNOK, en ökning med 14 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Närmare fem miljoner passagerare flög med bolaget vilket resulterade i en tillväxt på två procent. Trafiktillväxten (RPK) var på 15 procent, något som kan förklaras av att varje Norwegian-resenär nu flyger betydligt längre än de gjorde för ett år sedan. Kabinfaktorn för första kvartalet var på 83 procent, upp hela sex procentenheter jämfört med samma kvartal året innan.

Norwegian har under första kvartalet fasat in två nya Boeing 737-800. Vidare levererades en Boeing 787-8 Dreamliner i månadsskiftet mars/april och bolaget har nyligen lanserat flera nya långdistanslinjer. I England och Spanien reste 320 000 fler passagerare med Norwegian under första kvartalet jämfört med året innan. I Norge och Sverige minskade däremot antalet passagerare med 190 000, vilket främst beror på pilotstrejken i Skandinavien. Det motverkades dock av påsken som inföll under första kvartalet i år jämfört med andra kvartalet förra året.

- Det första kvartalet är traditionellt säsongsmässigt svagt och den här gången påverkades siffrorna även av den svaga norska kronan mot dollarn och euron. Samtidigt gjorde pilotstrejken i Skandinavien att vi tappade många kunder till konkurrenterna. Det som är positivt är att passagerartillväxten utanför Skandinavien är stark, i synnerhet på långdistanslinjerna. Passagerartillväxten är solid, särskilt på London Gatwick och bokningssiffrorna framöver ser bra ut, säger Norwegians VD Björn Kjos.

Se bifogad kvartalsrapport för fler siffror och detaljer.

Kontaktpersoner:
Finansdirektör Frode Foss + 91 63 16 45
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det tredje största lågprisbolaget i Europa. Bolaget erbjuder idag 424 linjer till 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, USA och Thailand. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har cirka 4 500 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövännliga flygplan och har en flotta på 96 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år. Både under 2013 och 2014 utnämndes Norwegian till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen. Under 2014 tog Norwegian även hem tre priser i det prestigefyllda Passenger Choice Awards för bästa flygbolag i Europa, “best Inflight Connectivity and Communications” för gratis Wi-Fi ombord och pris för sin unika karttjänst ombord på Dreamlinerplanen. Dessutom utsågs Norwegian 2014 till Europas bästa lågprisbolag av AirlineRatings.com för andra året i rad. 
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm