Gå direkt till innehåll
Norwegian short haul crew
Norwegian short haul crew

Pressmeddelande -

Norwegian med ett rekordresultat på 2,2 miljarder NOK för tredje kvartalet

Norwegian presenterar i dag ett resultat före skatt (EBT) på 2,2 miljarder NOK för tredje kvartalet. Kvartalet präglas av ökad lönsamhet, högre enhetsintäkter, minskade enhetskostnader och minskad tillväxt, helt enligt bolagets strategi. Resultatet före skatt förbättrades med hela 38 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Enhetsintäkterna och intäkterna per passagerarkilometer (yield) ökade båda med tre procent under kvartalet. Omsättningen för tredje kvartalet ökade med åtta procent till 14,4 miljarder NOK, huvudsakligen drivet av ökad interkontinental tillväxt. Totalt flög 10,5 miljoner passagerare med bolaget under tredje kvartalet, en minskning med tre procent på grund av lägre kapacitet. Kabinfaktorn var på 91,2 procent, upp 0,7 procentenheter.  

Norwegians främsta prioritet är att gå från tillväxt till lönsamhet genom ett flertal åtgärder som bland annat inkluderar optimering av linjenätet samt ett omfattande sparpaket. Kapaciteten (ASK) har minskat från rekordhöga 48 procent under andra kvartalet 2018 till tre procent under tredje kvartalet 2019. Bolagets interna sparpaket #Focus2019 fortsätter med full kraft och har resulterat i besparingar på 827 miljoner NOK under tredje kvartalet. Med #Focus2019 räknar bolaget med att minska kostnaderna med 2,3 miljarder NOK i år.

– Kvartalsrapporten visar att vi levererar enligt vår strategi om att gå från tillväxt till lönsamhet. Vi levererar ett rekordresultat med rekordhöga intäkter och minskade enhetskostnader, trots att vi har drabbats av driftsproblem utanför vår kontroll, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian.

– Jag vill berömma alla på Norwegian som har bidragit till stora kostnadsbesparingar hittills i år, fortsätter han.

Norwegians internationella närvaro blir allt starkare och USA är nu den marknad med högst omsättning följt av Norge, Spanien och Storbritannien.

Norwegian har minskat CO2-utsläppen per passagerare med 30 procent sedan 2008. Under tredje kvartalet var CO2-utsläppen per passagerarkilometer 69 gram. Det är samma siffra som samma kvartal förra året och beror på inhyrning av ersättningsplan. Passagerarnas klimatpåverkan kommer att fortsätta minska när nya flygplan fasas in i flottan. Med en genomsnittsålder på 3,8 år har Norwegian en av de mest moderna och bränsleeffektiva flygplansflottorna i världen.

Se detaljerade kvartalssiffror i bifogad PDF.

Kontakt för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh JacobssonEmail: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 37 miljoner resenärer under 2018. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan med en genomsnittsålder på 3,8 år vilket gör den till en av de modernaste och mest bränsleeffektiva i världen. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm