Gå direkt till innehåll
Fem miljoner passagerare flög med Norwegian under andra kvartalet 2022, en kraftig ökning från tidigare.
Fem miljoner passagerare flög med Norwegian under andra kvartalet 2022, en kraftig ökning från tidigare.

Pressmeddelande -

Norwegian med ett överskott före skatt på drygt 1,2 miljarder NOK för andra kvartalet

Fem miljoner passagerare flög med Norwegian under andra kvartalet 2022, en kraftig ökning från tidigare. Siffrorna är påverkade av ökad efterfrågan på flygresor men även av högre bränslepriser. Bolaget har anpassat kapaciteten under en intensiv sommarsäsong och har haft en bra sommar operationellt, trots kapacitetsutmaningar på många flygplatser i Europa. Norwegian genomförde nästan alla planerade flygningar enligt plan.

Resultat före skatt (EBT) för andra kvartalet uppgick till 1 248 MNOK, påverkat av både återinförande av förskottsbetalning i samband med köp av flygplan och höga bränslekostnader under kvartalet. Kassaflöde och likvida medel på 7,5 miljarder NOK är oförändrat från förra kvartalet. Vid slutet av kvartalet hade bolaget en flotta på 65 flygplan.

– Det här kvartalet visar vår förmåga att snabbt kunna anpassa verksamheten till en ökad efterfrågan. Norwegian-anställdas engagemang för att leverera bra kundupplevelser är helt avgörande för resultatet. Jag är särskilt glad över att vi ligger i topp på regularitet. Det råder fortfarande utmaningar för flygbranschen, med kapacitetsutmaningar på flera flygplatser runt om i Europa och vi har haft en strejk bland flygtekniker i Norge, säger Geir Karlsen, koncernchef på Norwegian.

Sommarprogrammet har tagits emot väl bland kunderna i alla marknader och vi har haft en hög efterfrågan, ökande trafik och fler bokningar under kvartalet och den intensiva sommarsäsongen. Kapaciteten (ASK) var nästan dubbelt så stor som förra kvartalet medan antalet passagerare ökade med 124 procent. Kabinfaktorn förbättrades under kvartalet till 85 procent i juni och fortsatte att öka i juli.

Under andra kvartalet kommunicerade Norwegian ett avtal med Boeing gällande köp av 50 Boeing 737 MAX 8 flygplan som ska levereras mellan 2025 och 2028. Leveranstiden sammanfaller med att befintliga leasingavtal löper ut och innebär en begränsad utökning av bolagets flygplansflotta. Affären inkluderar en option om köp av ytterligare 30 flygplan. Efter att affären blev klar 22 juni, genomförde Norwegian en återbetalning av tidigare inbetalda förskottsbetalningar på 2 099 MNOK under kvartalet.

–Affären med Boeing är viktig när vi ska skriva nästa kapitel om Norwegian. Det här säkerställer att vi kan erbjuda kunder att flyga med moderna och bränsleeffektiva flygplan som bidrar till att minska våra utsläpp betydligt. Affären gör det dessutom möjligt för oss att själva äga en stor del av flottan, vilket i sin tur stärker vår position i Norden, fortsätter Karlsen.

Under andra kvartalet 2022, hade Norwegian 5 miljoner passagerare, en ökning från 400 000 för samma period förra året och 2,2 miljoner under förra kvartalet. Kapaciteten (ASK) var på 7,6 miljarder passagerarkilometer medan passagerartrafiken (RPK) var på 6,2 miljarder passagerarkilometer. Kabinfaktorn ökade till 81,2 procent, en ökning från 57,4 procent för samma period föregående år och 76,9 procent under förra kvartalet.

Punktligheten är kraftigt påverkad av kapacitetsutmaningarna på flygplaster i Europa under kvartalet. 78,8 procent av alla flygningar gick enligt tidtabell, jämfört med 95,4 procent för samma period förra året och 88,1 procent under förra kvartalet. Regulariteten, antal genomförda flygningar, var trots detta på 99,4 procent.

Ser fram emot en stabil höst och vinter

– När vi nu blickar framåt är Norwegian väl positionerat att fortsätta vara ett ledande nordiskt flygbolag. Bokningar av flygbiljetter mot höstlovet är uppmuntrande. Våra kunder uppskattar vårt attraktiva linjenät, det prisbelönta lojalitetsprogrammet Norwegian Reward och kvaliteten i vår verksamhet. Nyligen ingångna avtal med Widerøe och Norse Atlantic Airways gör att vi kan ge fler attraktiva erbjudanden till kunderna, fortsätter Geir Karlsen.

Inför den kommande vinterperioden kommer Norwegian använda den flexibilitet som finns i de «power-by-the-hour»-avtal bolaget har och som innebär att bolaget bara betalar när planen används. För innevarande år utökar Norwegian sin flygplansflotta till 70 plan och mot sommaren 2023 ökar flottan till 85 plan.

För mer information, vänligen se bifogad rapport.

Kontaktperson för media:
Kommunikationschef Charlotte Holmbergh
E-mail: charlotte-holmbergh@norwegian.com

Ämnen


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm