Gå direkt till innehåll
Norwegian med 1,3 miljoner passagerare i december

Pressmeddelande -

Norwegian med 1,3 miljoner passagerare i december

Norwegian hade över 1,3 miljoner passagerare i december. Kabinfaktorn var på 83,6 procent i december, sex procentenheter högre än samma månad 2022. Under 2023 hade Norwegian totalt över 20 miljoner passagerare, en ökning med 16 procent jämfört med förra året.

– Med över 1,3 miljoner passagerare i december blir det sammanlagt över 20 miljoner passagerare för helåret 2023. Jag är mycket glad över att kabinfaktorn ökar betydligt jämfört med december förra året. Det är även glädjande att se att den positiva bokningstrenden från 2023 ser ut att fortsätta även under 2024. Vi ser nu att många passar på att boka resor under den pågående nyårskampanjen, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Norwegian hade 1 308 441 passagerare i december, relativt likt december 2022. Kapaciteten (ASK) var 2 013 miljoner säteskilometer, vilket är fem procent lägre än förra året, medan faktisk passagerartrafik (RPK) var 1 684 miljoner säteskilometer. I december hade Norwegian i genomsnitt 65 flygplan i drift och 99,5 av alla planerade flygningar genomfördes. Punktligheten, som mäter andel avgångar inom 15 minuter efter ordinarie tidtabell, var på 70,4 procent och kraftigt påverkat av stormen Pia. Trots det landade 93 procent av alla flygningar under månaden enligt tidtabell eller inom en timme från planerad ankomst.

Under 2023 valde 20,6 miljoner passagerare att flyga med Norwegian vilket är en ökning med 16 procent. Kapaciteten ökade med 18 procent medan kabinfaktorn ökade med två procentenheter till 84,7 procent.

– Dagarna före julafton påverkades driften av vinterstormen Pia men tack vare en gedigen insats och god planering från kollegorna, kunde vi snabbt sätta in flera extra avgångar och därmed flyga hem kunderna till julfirandet, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

I december meddelande Konkurrensverket i Norge att Norwegian får köpa Widerøe och transaktionen genomförs senare den här månaden. De två bolagen kompletterar varandra bra och kommer att ge kunderna ett bättre linjeutbud och möjligheter till genomgående resor i Norge och internationellt.

I december lanserade Norwegian nya linjer från Norge till Rhodos, Palma, Edinburgh och Istanbul. Sommarprogrammet 2024 erbjuder över 330 linjer till över 120 destinationer.

Ämnen


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm