Gå direkt till innehåll
Norwegian köper 50 Boeing 737 MAX 8

Pressmeddelande -

Norwegian köper 50 Boeing 737 MAX 8

Norwegian Air Shuttle ASA har nått en principöverenskommelse med Boeing om att köpa 50 flygplan av modell Boeing 737 MAX 8. Avtalet innehåller även optioner på ytterligare 30 flygplan. De 50 flygplanen ska levereras mellan 2025 och 2028, som sammanfaller med att nuvarande hyresperioderna för flygplanen går ut och därmed innebär en begränsad utökning av företagets nuvarande flotta. Parterna har som mål att färdigställa och signera det slutliga avtalet innan utgången av juni 2022.

Bolaget planerar att finansiera den utestående balansen av förhandsbetalningar (Pre Delivery Payments, PDP) genom ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten. En betydande del av flygplanen kommer att ägas av företaget, vilket säkerställer en optimerad och balanserad finansieringsstruktur. Som ett resultat av ett slutligt avtal beräknar Norwegian att redovisa en nettovinst på uppskattningsvis cirka 2 miljarder NOK.

– Det här avtalet är en milstolpe som öppnar för att Norwegian själva kommer att äga en stor del av sin flotta. Totalkostnaderna kommer att sjunka och den finansiell robustheten ökar, vilket gör att vi kommer att stärka och befästa vår ledande position i Norden. Avtalen ger oss också möjlighet att tillgodose våra kunder med toppmoderna flygplan som i allt högre grad kan köras på hållbart flygbränsle, säger Sven Harald øygard, styrelseordförande för Norwegian.

Avtalet visar Norwegians vilja att ha en modern och bränslesnål flygplansflotta. Boeing 737 MAX 8 är cirka 14 procent mer bränslesnål jämfört med den tidigare generationens flygplan, och kommer att bidra med en stor möjlighet till företagets åtagande att minska utsläppen med 45 procent till 2030.

– De övergripande villkoren i avtalet är attraktiva för Norwegian, och de passar väl in i vår långsiktiga strategi för flygplansflotta och linjenät. Vi kan nu erbjuda våra kunder det allra senaste inom flygplansteknik och de kommer att kunna resa med moderna och bränslesnåla flygplan som bidrar till att minska vårt koldioxidavtryck avsevärt. Avtalet stärker också bolagets egna kapital, med resultatet att Norwegians soliditet stärks, säger Geir Karlsen, vd på Norwegian.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm