Gå direkt till innehåll
Norwegian köper 50 Boeing 737 MAX 8

Pressmeddelande -

Norwegian köper 50 Boeing 737 MAX 8

Norwegian Air Shuttle ASA har nått en principöverenskommelse med Boeing om att köpa 50 flygplan av modell Boeing 737 MAX 8. Avtalet innehåller även optioner på ytterligare 30 flygplan. De 50 flygplanen ska levereras mellan 2025 och 2028, som sammanfaller med att nuvarande hyresperioderna för flygplanen går ut och därmed innebär en begränsad utökning av företagets nuvarande flotta. Parterna har som mål att färdigställa och signera det slutliga avtalet innan utgången av juni 2022.

Bolaget planerar att finansiera den utestående balansen av förhandsbetalningar (Pre Delivery Payments, PDP) genom ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten. En betydande del av flygplanen kommer att ägas av företaget, vilket säkerställer en optimerad och balanserad finansieringsstruktur. Som ett resultat av ett slutligt avtal beräknar Norwegian att redovisa en nettovinst på uppskattningsvis cirka 2 miljarder NOK.

– Det här avtalet är en milstolpe som öppnar för att Norwegian själva kommer att äga en stor del av sin flotta. Totalkostnaderna kommer att sjunka och den finansiell robustheten ökar, vilket gör att vi kommer att stärka och befästa vår ledande position i Norden. Avtalen ger oss också möjlighet att tillgodose våra kunder med toppmoderna flygplan som i allt högre grad kan köras på hållbart flygbränsle, säger Sven Harald øygard, styrelseordförande för Norwegian.

Avtalet visar Norwegians vilja att ha en modern och bränslesnål flygplansflotta. Boeing 737 MAX 8 är cirka 14 procent mer bränslesnål jämfört med den tidigare generationens flygplan, och kommer att bidra med en stor möjlighet till företagets åtagande att minska utsläppen med 45 procent till 2030.

– De övergripande villkoren i avtalet är attraktiva för Norwegian, och de passar väl in i vår långsiktiga strategi för flygplansflotta och linjenät. Vi kan nu erbjuda våra kunder det allra senaste inom flygplansteknik och de kommer att kunna resa med moderna och bränslesnåla flygplan som bidrar till att minska vårt koldioxidavtryck avsevärt. Avtalet stärker också bolagets egna kapital, med resultatet att Norwegians soliditet stärks, säger Geir Karlsen, vd på Norwegian.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm