Open skies
Följ Norwegian

Norwegian fraktar ett av världens viktigaste dokument till Svalbard – Barns rättigheter

Pressmeddelande   •   Nov 18, 2019 15:33 CET

Foto: Carl J Asquini

I samband med att FN:s barnkonvention firar 30 år får Norwegian som stolt UNICEF-partner äran att frakta ett av världens viktigaste dokument – Barns rättigheter – i form av syntetiskt DNA till Svalbard. På Svalbard ska DNA:et lagras i permafrosten vid frölagret på Arctic World Archive. 

I dag landade Norwegians flight DY396 på Svalbard med en väldigt viktig last ombord: Barns rättigheter i form av syntetiskt DNA. Det är det första officiella dokumentet som lagras på det här sättet och DNA:et kommer att förvaras på en av världens säkraste platser, i permafrosten på Arctic World Archive som kan liknas med en säkerhetskopia i jätteformat.

Det var Norwegians engagerade och hängivna besättning som ansvarade för att transportera den värdefulla lasten till Svalbard. Kapten Sissel Maria Finnseth och kabinchef Beate Vinkler Rasmussen, som båda tidigare har varit med på uppdrag för UNICEF, kunde stolt visa upp DNA:et för passagerarna som var ombord.

–Jag är stolt över att få vara med på den här historiska flygningen. Barns rättigheter är oerhört viktigt och något vi måste värna om, säger Vinkler Rasmussen.

För kapten Sissel Maria Finnseth som satt bakom spakarna på flygningen, var det här ett särskilt viktigt uppdrag:

–Det är fantastisk att vi kan bidra till att sätta barns rättigheter i fokus med den här flygningen. UNICEF är en del av Norwegians DNA och vi kommer fortsätta göra vad vi kan för att ännu fler barn ska få den framtid de förtjänar, säger hon.

–Norwegians bidrag har varit avgörande
- Vi har alltid varit stolta över vårt partnerskap med Norwegian. Deras bidrag har varit helt avgörande för att kunna transportera DNA:et på ett säkert sätt. Dessutom har de Norwegiananställda alltid ställt upp med ett enormt engagemang, vilket det väldigt roligt att samarbeta med dem, säger Camilla Viken, generalsekreterare på UNICEF Norge.

Det är UNICEF Norge som har bidragit till att framhäva betydelsen av barnkonventionen och säkerställa att innehållet finns tillgängligt i all överskådlig framtid. På internationella barndagen för Världens Barn som infaller 20 november arkiveras DNA-kapseln på Arctic World Archive. Den här lagringsmöjligheten är ett samarbete mellan Pigl som specialiserar sig på att lagra och förvara digitala data samt Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

Vid digital lagring kan tekniken snabbt bli omodern och därmed sårbar. Därför har forskare lyckats utvecklat metoder som gör det möjligt att lagra information via naturens äldsta lagringsplats, nämligen DNA.

– I dag är det faktiskt lättare att få fram information från förhistoriska lämningar än från en gammal mobiltelefon. Att lagra digitala data i syntetisk DNA är som att koda vanliga datorer, det är bara ett annat språk, det är som att översätta från kinesiska till engelska, säger Nick Goldman, som är Senior Scientist vid EMBL’s European Bioinformatics Institute i Cambridge i England, som ansvarar för kodningen av dokumentet.

Kontakt för media:
Norwegians pressavdelning: press@norwegian.com 

Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 37 miljoner resenärer under 2018. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan med en genomsnittsålder på 3,8 år vilket gör den till en av de modernaste och mest bränsleeffektiva i världen. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.