Gå direkt till innehåll
Norwegian fortsätter att förnya flottan – har en av de nyaste och mest miljövänliga i Europa

Pressmeddelande -

Norwegian fortsätter att förnya flottan – har en av de nyaste och mest miljövänliga i Europa

Norwegian har nu parkerat alla sina flygplan av modellen 737-300 och därmed reduceras åldern på Norwegians operativa flygplansflotta ytterligare. Med en genomsnittsålder på 3,6 år har Norwegian en av de nyaste och mest miljöanpassade flygplansflottorna i Europa.

Igår förmiddag landade ett av Norwegians 737-300 med registrering LN-KKW på Bodö flygplats i Norge och gjorde därmed sin sista flygning. Norwegian skänker flygplanet till flygmuseet Norsk luftfartsmuseum i Bodö.

Bakom spakarna på den historiska flygningen satt kapten Johnny Silberg som har jobbat på Norwegian sedan 2006.

- Det här planet har varit en trofast arbetshäst i många år och det är fint att det kan fortsätta göra nytta i Bodö. Att Norwegian nu kommer att finnas på flygmuseet visar vilken roll vi har spelat i flygets historia. Vi utmanade monopolet och gjorde så att alla har råd att flyga, säger han.

Flygplanet har genomfört 40 106 flygningar och tillbringat 64 656 timmar på vingarna. Planet blev en del av Norwegianfamiljen 2006 då bolaget hade 14 flygplan, 54 linjer och 560 medarbetare. I dag har bolaget 102 flygplan, 439 linjer och över 5 500 medarbetare.

Viktigt med förnyelse av flygplansflottan
Norwegian förnyar löpande flottan med nya Boeing 737-800 och Boeing 787 Dreamliner. De resterande fyra Boeing 737-300 är parkerade i Budapest i väntan på beslut om var de hamnar. Norwegian har över 250 flygplan i beställning inklusive 100 av den nya modellen Boeing 737MAX och 30 av den något större Dreamlinern Boeing 787-9.

Norwegian har som mål att ha en så modern och effektiv flygplansflotta som möjligt eftersom nya plan är win-win för passagerarna, miljön och bolagets kostnader. Nya plan ger passagerarna en bättre reseupplevelse, minskar miljöutsläppen betydligt och minskar bolagets kostnader för underhåll.

I november utsågs Norwegian till det «grönaste» flygbolaget som flyger över Atlanten jämfört med både europeiska och amerikanska bolag av erkända institutet The International Council on Clean Transportation: http://www.theicct.org/transatlantic-airline-efficiency-2014.

För mer information:
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Norwegian transporterar över 24 miljoner passagerare per år, är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 anställda. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på bara fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards. Norwegian utsågs i år dessutom för första gången till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen.
För mer information, besök www.norwegian.com

Följ oss på Facebook här.
Följ oss på You Tube här.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm