Gå direkt till innehåll
Flyget till Etiopien lyfte från Kastrup klockan 10:00. Det här är Norwegians sjätte flygning med nödhjälp i samarbete med UNICEF.
Flyget till Etiopien lyfte från Kastrup klockan 10:00. Det här är Norwegians sjätte flygning med nödhjälp i samarbete med UNICEF.

Pressmeddelande -

Norwegian flyger nödhjälp till Etiopien för UNICEF

I dag sätter årets viktigaste flygning kurs mot det torkdrabbade Etiopien. Med den här flygningen är Norwegians och UNICEFs gemensamma «Fyll ett plan»-projekt tillbaka i luften för sjätte gången. I år är Norwegians flygplan lastat med nödhjälp till barn som drabbats av regionens värsta svältkatastrof på 40 år.

För sjätte gången skickar Norwegian och UNICEF ett plan fullastat med nödhjälp till ett krisdrabbat område. I år går resan till barn som drabbats av svält- och torkkatastrofen i Etiopien. Under morgonen lastades Norwegians nyaste 737 MAX 8-plan med 10 ton nödhjälp från UNICEFs centrallager i Köpenhamn, världens största nödhjälpslager.

– Äntligen kan vi återigen tillsammans med UNICEF fylla ett plan med nödhjälp. Jag är väldigt glad över att vi kan bidra till att få fram ännu mer direkt nödhjälp till barn i Etiopien och att vi med det här även lyfter fram en av världens största kriser, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Internt engagemang driver samarbetet

För det här uppdraget bistår Norwegian med flygplan, besättning och nyckelpersoner till UNICEF.

– Tack vare den fantastiska insatsen från Norwegians anställda kan vi flyga ned ett helt nytt flygplan med medicinsk utrustning och annan nödhjälp. Det betyder mycket att ha med anställda som aktivt stöder oss, säger Camilla Viken, generalsekreterare på UNICEF Norge.

Samarbetet mellan Norwegian och UNICEF sträcker sig mer än 15 år tillbaka.

– Partnerskapet med UNICEF skapar stort engagemang internt på Norwegian och vi märker att våra bidrag ger resultat. Det är också meningsfullt att bidra där vi som flygbolag faktiskt kan hjälpa till. Genom insamlingskampanjer från kollegor, bidrag från kunder och andra insamlingar har vi tillsammans bidragit till att ge barn över hela världen bättre levnadsvillkor, fortsätter Karlsen.

Om katastrofen i Etiopien

Befolkningen på Afrikas horn har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Fem regnsäsonger har uteblivit och även den sjätte riskerar att passera utan tillräcklig nederbörd. Över 20 miljoner barn i regionen är i akut behov av humanitärt bistånd.

– I en värld med allt mer komplexa, omfattande och frekventa kriser är det viktigare än någonsin att nå fram till utsatta områden med hjälp som räddar liv, säger Etleva Kadilli, direktör för UNICEFs Supply Division

Om samarbetet mellan Norwegian och UNICEF

Norwegian har varit en av UNICEF Norges huvudpartners sedan 2007 och engagemanget bland både anställda och bolagets kunder har byggts upp under många år. Olika aktiviteter för att samla in pengar och frivilliga aktiviteter i samband med Fyll ett plan-insatser har bidragit till att flera hundra tusen barn har fått hjälp. Bland annat har anställda på eget initiativ sprungit New York Marathon och samlat in flera tusen dollar till UNICEF, medan andra stickar sockor och vantar till UNICEF. I samband med Fornebuloppet utanför Oslo i vår kommer cirka 100 anställda delta som en del av en insamlingskampanj till UNICEF. Och istället för julklappar till de anställda skänker Norwegian pengarna till UNICEF.

Ända sedan partnerskapet började har Norwegian och bolagets kunder samlat in över 50 miljoner kronor till UNICEF Norge. Kunder kan välja att skänka ett belopp till UNICEF i samband med att de bokar flygbiljetter på bolagets webbplats.

UNICEFs direktör för barns rättigheter, Kristin Oudmayer och Norwegians koncernchef Geir Karlsen är båda med på flyget till Etiopien.

Norwegians koncernchef Geir Karlsen lastar på nödhjälp på planet till Etiopien.

10 ton nödhjälp lastas på planet till Etiopien.

Ämnen


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm