Gå direkt till innehåll
Norwegian firar 20 år och över 300 miljoner passagerare

Pressmeddelande -

Norwegian firar 20 år och över 300 miljoner passagerare

Norwegian firar i dag att det är exakt 20 år sedan bolaget började flyga. Sedan starten har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian.

Den 1 september kl. 14.00 år 2002 lyfte första Boeing 737-planet från Oslo till Bergen och är startskottet för flygbolaget Norwegian. Under de senaste 20 åren har bolaget välkomnat över 300 miljoner passagerare ombord. Av dessa 300 miljoner passagerare har över 60 miljoner rest med Norwegian till och från samt inom Sverige.

Norwegian har i dag över 4000 anställda. Huvudmarknaden är Norden med ett stort linjenät mellan Norden och resten av Europa. År 2002 trafikerade Norwegian fyra inrikeslinjer i Norge och har den här sommaren flugit 280 linjer till 108 destinationer. Från Sverige flyger Norwegian till närmare 50 destinationer.

– Norwegians utveckling de senaste 20 åren hade inte varit möjlig utan passagerarna och vi har fått positivt bemötande från dag ett när vi kom in på marknaden med ett tydligt mål; alla ska ha råd att flyga. Det var inte alla som gillade den nya konkurrensen men sedan dess har priset på flygbiljetter gått ned och Norwegian har gjort det möjligt för väldigt många att kunna resa. Så det är våra passagerare och medarbetare som vi framför allt kan tacka för att Norwegian är en 20-åring med framtiden för sig, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Vid starten 2002 flög Norwegian sju flygplan med cirka 300 anställda. Året därpå, som var det första hela verksamhetsåret, reste över 1,2 miljoner passagerare med Norwegian. Som jämförelse flög 2,2 miljoner passagerare med Norwegian bara under juli månad i år.

20-årsjubileet firades på Oslo Gardermoen flygplats i samband med jubileumsflygningen till Bergen, exakt 20 år efter Norwegians allra första flygning. På plats för att gratulera var Norwegians grundare Bjørn Kjos, statssekreterare Jacob Bjelland från infrastrukturdepartementet i Norge och norska flygplatsoperatören Avinors koncernchef Abraham Foss.

Från vänster: Norwegians grundare Bjørn Kjos och koncernchef Geir Karlsen deltog båda två vid 20-årsfirandet på Oslo Gardermoen flygplats.

Kabinanställda har på sig samma uniformer som användes 2002. Här tillsammans med Norwegian koncernchef Geir Karlsen.

Alla passagerare ombord på jubileumsflygningen från Oslo till Bergen fick ett resepresentkort. Koncernchef Geir Karlsen pratar med passagerarna. 

För mer information, endast för media:
Norwegians kommunikationschef: charlotte.holmbergh@norwegian.com 

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm