Gå direkt till innehåll
Norwegian firar 20 år och över 300 miljoner passagerare

Pressmeddelande -

Norwegian firar 20 år och över 300 miljoner passagerare

Norwegian firar i dag att det är exakt 20 år sedan bolaget började flyga. Sedan starten har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian.

Den 1 september kl. 14.00 år 2002 lyfte första Boeing 737-planet från Oslo till Bergen och är startskottet för flygbolaget Norwegian. Under de senaste 20 åren har bolaget välkomnat över 300 miljoner passagerare ombord. Av dessa 300 miljoner passagerare har över 60 miljoner rest med Norwegian till och från samt inom Sverige.

Norwegian har i dag över 4000 anställda. Huvudmarknaden är Norden med ett stort linjenät mellan Norden och resten av Europa. År 2002 trafikerade Norwegian fyra inrikeslinjer i Norge och har den här sommaren flugit 280 linjer till 108 destinationer. Från Sverige flyger Norwegian till närmare 50 destinationer.

– Norwegians utveckling de senaste 20 åren hade inte varit möjlig utan passagerarna och vi har fått positivt bemötande från dag ett när vi kom in på marknaden med ett tydligt mål; alla ska ha råd att flyga. Det var inte alla som gillade den nya konkurrensen men sedan dess har priset på flygbiljetter gått ned och Norwegian har gjort det möjligt för väldigt många att kunna resa. Så det är våra passagerare och medarbetare som vi framför allt kan tacka för att Norwegian är en 20-åring med framtiden för sig, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

Vid starten 2002 flög Norwegian sju flygplan med cirka 300 anställda. Året därpå, som var det första hela verksamhetsåret, reste över 1,2 miljoner passagerare med Norwegian. Som jämförelse flög 2,2 miljoner passagerare med Norwegian bara under juli månad i år.

20-årsjubileet firades på Oslo Gardermoen flygplats i samband med jubileumsflygningen till Bergen, exakt 20 år efter Norwegians allra första flygning. På plats för att gratulera var Norwegians grundare Bjørn Kjos, statssekreterare Jacob Bjelland från infrastrukturdepartementet i Norge och norska flygplatsoperatören Avinors koncernchef Abraham Foss.

Från vänster: Norwegians grundare Bjørn Kjos och koncernchef Geir Karlsen deltog båda två vid 20-årsfirandet på Oslo Gardermoen flygplats.

Kabinanställda har på sig samma uniformer som användes 2002. Här tillsammans med Norwegian koncernchef Geir Karlsen.

Alla passagerare ombord på jubileumsflygningen från Oslo till Bergen fick ett resepresentkort. Koncernchef Geir Karlsen pratar med passagerarna. 

För mer information, endast för media:
Norwegians kommunikationschef: charlotte.holmbergh@norwegian.com 

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm