Gå direkt till innehåll
Norwegian erbjuder klimatkompensation och blir första flygbolaget att underteckna FN:s initiativ för klimatåtgärder

Pressmeddelande -

Norwegian erbjuder klimatkompensation och blir första flygbolaget att underteckna FN:s initiativ för klimatåtgärder

Norwegian har ingått ett samarbete med klimatföretaget CHOOOSE för att göra det enkelt för kunder att kompensera för sina koldioxidavtryck när de bokar biljett med flygbolaget. Initiativet välkomnas av FN:s klimatsekretariat United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

Från och med i dag har Norwegian glädjen att kunna erbjuda sina kunder klimatkompensation som en enkel och integrerad del av beställningsprocessen.

–Norwegian har utsetts till ett av världens mest miljöanpassade flygbolag och vi jobbar kontinuerligt med att fortsätta minska utsläppen med nya åtgärder. Genom att erbjuda CO2-kompensation sätter vi ett pris på passagerarnas faktiska koldioxidutsläpp, vilket gör det enkelt för kunderna att bidra till en mer hållbar luftfart, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef på Norwegian.

–Även om tekniken inom luftfarten fortsätter att utvecklas och Norwegian fortsätter att minska sin miljöpåverkan så går det inte att flyga helt utsläppsfritt idag. Vi vet att många kunder vill kompensera för sina utsläpp, fortsätter han.

Välkomnas av FN:s klimatsekretariat
Norwegian är det första flygbolaget som har undertecknat FN:s program för klimatåtgärder och som förbinder sig att bli klimatneutralt innan 2050.

–Att sätta ett pris på koldioxid på det här sättet bidrar till att driva på mer action och ambitioner på alla nivåer i samhället, inklusive näringslivet. Vi välkomnar Norwegians åtgärder för att hjälpa kunderna att kunna kompensera för sina utsläpp när de reser. Att människor träffas är grundläggande för global förståelse, för ekonomin, för välbefinnandet och för planeten. Vi önskar Norwegian välkommen till vårt initiativ «Climate Neutral Now», säger Niclas Svenningsen, Manager Global Climate Action på UNFCCC.

Stödjer CO2-reducerande energiprojekt
Funktionen för klimatkompensation har utvecklats för att vara så informativ, enkel och transparent som möjligt. När kunden har valt en flygresa visas CO2-utsläppen på den aktuella flygrutten jämfört med branschgenomsnittet.

Beräkningen av koldioxidutsläpp baseras på den officiella metoden från FN:s International Civil Aviation Organisation (ICAO), the International Council of Clean Transportation (ICCT) och Norwegians egna, faktiska utsläpp.

Kunderna erbjuds en enkel valmöjlighet i beställningsprocessen att klimatkompensera för sina koldioxidutsläpp när de flyger med Norwegian. De som väljer att klimatkompensera kan vara säkra på att bidraget går till att finansiera godkända projekt som minskar CO2-utsläppen globalt. Projekten är godkända av FN och Gold Standard som sätter standarden för klimat- och utvecklingsåtgärder för att kvantifiera, certifiera och maximera effekterna av dem. Gold Standard inkluderar även bidrag till andra hållbara utvecklingsmål inom FN.

–Förutom den positiva klimateffekten genererar alla projekt inom Gold Standard även fördelar lokalt som till exempel nya jobb, ren energi och bättre luft. Om Norwegians passagerare brinner för klimaträttvisa kan de lita på att deras bidrag mer än väl kompenserar för utsläppen, säger Sarah Leugers, kommunikationsdirektör på Gold Standard.

Sömlös funktion
Norwegian har ingått ett samarbete med CHOOOSE som är ett klimatfokuserat teknikföretag med kontor i Oslo. CHOOOSE har utvecklat en funktion som integreras i beställningsprocessen vilket gör det enkelt för kunderna att stödja de bästa CO2-reducerande projekten i världen. Förutom Norwegian har CHOOOSE ett stort antal kunder i över 70 länder.

–CHOOOSE samarbetar med de som utmanar status quo, som fokuserar på att minska utsläppen och som tar ansvar för elefanten i rummet, nämligen att det är omöjligt att undvika koldioxidavtryck med dagens teknik, säger Andreas Slettvoll, VD på CHOOOSE.

–CHOOOSE har kommit väldigt långt på kort tid och tillsammans erbjuder vi den bästa lösningen för våra kunder. CHOOOSE verkar i en bransch i snabb utveckling och representerar ett nytt, uppfriskande tillvägagångssätt för klimatåtgärder, fortsätter Karlsen.

Norwegian har utsett still världens mest bränsleeffektiva flygbolag på transatlantiska linjer 2015 och 2018 av erkända International Council on Clean Transportation (ICCT). Norwegian har minskat utsläppen med 30 procent per passagerarkilometer sedan 2008 tack vare nya, bränsleeffektiva flygplan.

Läs mer om samarbetet här: www.norwegian.se/chooose

Kontakt för media:
Norwegians Kommunikationschef: charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
CHOOOSE VD: andreas.slettvoll@chooose.no

Ämnen


Norwegian är det femte största lågprisbolaget i världen med över 37 miljoner resenärer under 2018. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en flygplansflotta på cirka 170 plan med en genomsnittsålder på 3,8 år vilket gör den till en av de modernaste och mest bränsleeffektiva i världen. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm