Gå direkt till innehåll
Norwegian blir delägare i Norsk e-Fuel

Pressmeddelande -

Norwegian blir delägare i Norsk e-Fuel

Norwegian är nu delägare i Norsk e-Fuel. Bolaget ska etablera det som kan bli världens första storskaliga elektrobränslefabrik. Det fossilfria flygbränslet ska produceras vid en anläggning i Mosjøen i Nordnorge och partnerskapet kommer att ge tidig tillgång till helt nödvändigt fossilfritt flygbränsle.

Under 2023 etablerade Norwegian och Norsk e-Fuel ett strategiskt partneravtal för att bygga världens första storskaliga elektrobränslefabrik i Nordnorge. Elektrobränsle, även kallat e-bränsle, är fossilfritt flygbränsle som kan användas på dagens flygplansflotta. Partnerskapet en viktig milstolpe för Norwegians mål om att minska utsläppen med 45 procent till 2030.

– Det här avtalet markerar startskottet på ett helt nytt samarbete som snabbar på övergången till fossilfritt bränsle för flyget och som kommer att ge oss tillgång till en produkt som finns i begränsade mängder. Ökad produktion av den här typen av bränslen är helt avgörande om vi ska lyckas med omställningen till ett mer hållbart flyg. Jag är väldigt glad över att vi har resurser, kompetensen och tekniken för att kunna göra det här tillsammans med Norsk e-Fuel, säger Norwegians koncernchef Geir Karlsen.

– Vi har ambitiösa planer på att öka produktionskapaciteten för elektrobränsle så fort som möjligt för att kunna leverera fossilfritt bränsle till flygbranschen. Förpliktelsen från Norwegian och våra andra partners visar inte bara på en stark tillit till våra mål, vår affärsidé och vårt team, det visar även en djup förståelse för hur viktigt elektrobränsle är för att skapa framtidens flyg, säger Karl Hauptmeier, VD för Norsk e-Fuel.

Partneravtalet med Norsk e-Fuel säkrar en andel i bolaget och långsiktig tillgång till fossilfritt flygbränsle. Inledningsvis har Norwegian investerat över 12 miljoner norska kronor och ytterligare 45-50 miljoner norska kronor kommer att investeras vid nästa milstolpe i projektet. Det här säkrar över 7 000 ton bränsle om året för Norwegian från den första fabriken, och mängden kan öka till 29 000 ton per år om planerna på ytterligare två fabriker realiseras. Fabriken i Mosjøen kommer sannolikt att bli den första i sitt slag i världen och sätter fart på både produktion och tillgänglighet till den här typen av bränsle.

– Partnerskapet med Norsk e-Fuel är helt i linje med våra ambitioner om att minska utsläppen och elektrobränsle kan innebära framfart för hela branschen. Det här är inte bara centralt för Norwegian och vårt arbete med att minska utsläppen, utan även en milstolpe för hela flygbranschen, fortsätter Karlsen.

Som ett exempel så motsvarar 7 000 ton fossilfritt bränsle från Mosjøen all bränsleförbrukning för 430 000 passagerare som flyger inrikes i Norge mellan Bodø och Oslo. Total reser cirka 550 000 passagerare på inrikeslinjen varje år.

För flygbolag i bland annat Sverige och Norge finns redan idag ett inblandningskrav på fossilfritt flygbränsle. Under hösten 2023 fattade EU beslut om krav på gradvis ökad inblandning av fossilfria flygbränslen från och med 2025, RefuelEU aviation. Direktivet innebär att inblandningskravet är 6 procent 2030 med en gradvis ökning till 70 procent 2050, där cirka hälften ska vara elektrobränsle.

Ämnen


Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4700 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har cirka 340 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm