Gå direkt till innehåll
Norwegian begränsar förlusterna och skyddar kassan under det första kvartalet

Pressmeddelande -

Norwegian begränsar förlusterna och skyddar kassan under det första kvartalet

Idag rapporterade Norwegian sitt resultat för första kvartalet 2022. Resultatet under årets säsongsmässigt svagaste kvartal påverkades av omikronviruset och kriget i Ukraina, vilket resulterade i en rörelseförlust (EBIT) på 849 miljoner NOK. Norwegian har fortsatt att skydda företagets kassa på en hög nivå, 7,5 miljarder NOK, vilket visar förmågan att anpassa sig till marknadens efterfrågan och disciplin att bevara likviditeten.

Under första kvartalet 2022 hade Norwegian 2,2 miljoner passagerare, en ökning från 0,2 miljoner under samma period förra året. Produktionen (ASK) var 3,9 miljarder säteskilometer, medan passagerartrafiken (RPK) var 3,0 miljarder säteskilometer. Kabinfaktorn ökade till 76,9 procent, upp från 38,5 procent under samma period förra året. Trots den starka tillväxten i tillgängliga platser och det stora antalet nya rutter genom kvartalet och in i april, har bolaget bibehållit höga kabinnivåer och förbättrat resultatet.

− Vi har anpassat oss till fluktuationer i efterfrågan och snabbt och effektivt lyckats skydda vår starka likviditetsposition även under en utmanande period. Ökningen av bokningar inför sommarsäsongen är signifikant och vi ser fram emot att välkomna våra kunder ombord på de närmare 280 rutter vi har att erbjuda. Det gläder mig att konstatera att våra affärsresenärer börjat återgå till flygresor. Vi vet att de sätter högt värde på vårt attraktiva linjenät och vår meriterande punktlighet, säger Geir Karlsen, vd för Norwegian.

Punktligheten, antalet flyg som avgick enligt tidtabell, var 88,1 procent under första kvartalet 2022, en ökning från 87,8 procent föregående kvartal.

Norwegian har under kvartalet offentliggjort avtal om att leasa tio nya bränsleeffektiva 737 MAX 8-plan med leverans under våren 2023. Dessutom är Norwegian i färd med att leasa yterligare fem 737 MAX 8-flygplan, vilket kommer att ta flottan till 85 flygplan till sommaren 2023.

Se detaljerte trafikktall i vedlagte PDF.

Ämnen

Kategorier


Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser. Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian är ett av Nordens största flygbolag och ett av Europas ledande lågprisbolag med cirka 4500 anställda. Bolaget erbjuder ett omfattande linjenät mellan de nordiska länderna och destinationer i Europa.

Sedan bolaget bildades 2002 har över 300 miljoner passagerare flugit med Norwegian. Ambitionen har alltid varit att erbjuda billiga flygbiljetter och ökad valfrihet under resan.

Norwegian vill vara drivande i flygets gröna omställning. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 45 procent senast 2030. För att nå dit förnyar bolaget flygplansflottan, främjar förnybara flygbränslen, minskar och återvinner avfall samt använder väder- och vinddata för effektivare flygningar som minskar bränsleförbrukningen. Norwegian vill vara det mest hållbara valet för passagerarna.

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm