Gå direkt till innehåll
Karibien och Spanien bidrog till trafiktillväxt och högre kabinfaktor för Norwegian i januari

Pressmeddelande -

Karibien och Spanien bidrog till trafiktillväxt och högre kabinfaktor för Norwegian i januari

Nya inrikeslinjer i Spanien och linjer mellan Karibien och USA påverkar passagerarsiffrorna positivt i början av 2016. Totalt flög över 1,7 miljoner passagerare med Norwegian i januari 2016, en betydande ökning jämfört med förra året. Kabinfaktorn var på 81,7 procent, upp 1,7 procentenheter.

I januari flög 1 756 656 passagerare med Norwegian, en ökning med nio procent jämfört med samma månad förra året. Den totala trafiktillväxten (RPK) ökade med 14 procent medan kapaciteten (ASK) ökade med 12 procent i januari.

I december 2015 började Norwegian för första gången flyga mellan den amerikanska östkusten och de franska öarna Guadeloupe och Martinique i Karibien. Linjerna trafikeras under vinterhalvåret från Karibien till New York, Baltimore och Boston. Linjerna har tagits emot väl, både av amerikanska passagerare och de som bor på öarna, men även av besökare till de amerikanska storstäderna inklusive resenärer från Europa. Det stora intresset har resulterat i att flera av linjerna har förlängts till och med april.

- Vi är väldigt nöjda med att vi fortsätter fylla planen så bra i en lågsäsongmånad som januari. Trafiktillväxten beror på att vi satsar allt mer internationellt, med inrikesflyg i Spanien och särskilt med linjerna mellan de fransk-karibiska öarna och den amerikanska östkusten. Vi har dessutom fått fler passagerare på långdistanslinjerna, säger Norwegians VD Bjørn Kjos.

Genomsnittsålder på flottan nere på 3,6 år
Norwegians förnyelse av flygplansflottan fortsätter under 2016. I år levereras totalt 21 fabriksnya flygplan; 17 Boeing 737-800 och fyra 787-9 Dreamliner. I januari levererades årets första 737-plan. Dessutom levereras fyra flygplan av modellen Airbus A320Neo som ska leasas ut. Sju äldre 737-800 plan ska fasas ut ur flottan under året. Med en genomsnittsålder på 3,6 år är Norwegians flygplansflotta bland de mest moderna och miljöanpassade i Europa.

Totalt genomförde Norwegian 99,5 procent av de planlagda flygningarna i januari varav 72,3 procent gick enligt tidtabell.

Se bifogad PDF för fler trafiksiffror.

För mer information:
Finansdirektör Frode Foss + 47 916 31 645
Informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson +46 709 89 05 18

Ämnen

Kategorier


Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och det sjunde största i världen.
Bolaget erbjuder idag 439 linjer till 132 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Thailand, USA och Karibien. Under 2015 transporterade Norwegian närmare 26 miljoner passagerare. Bolaget är börsnoterat (sedan 2003) och har närmare 6000 medarbetare. Norwegian fasar löpande in nya, mer miljövänliga flygplan och har en flotta på cirka 100 flygplan med en genomsnittlig ålder på knappt fyra år.

De tre senaste åren har Norwegian utnämnts till Europas bästa lågprisflygbolag av SkyTrax World Airline Awards och utsågs förra året även till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Sky Trax World Airline Awards är den mest prestigefyllda och erkända undersökningen i flygbranschen där det är passagerarna själva som bedömer över 200 flygbolag över hela världen. Norwegian utsågs 2015 dessutom till det flygbolag som flyger mest bränsleeffektivt och mest miljövänligt över Atlanten av The International Council on Clean Transportation (ICCT). För mer information, besök www.norwegian.com.

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm