Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Flygindustrins ”Oscar” till Norwegian

Norwegian fortsätter att flyga i medvind under 2009. Idag blev Norwegian tilldelade den internationella tidningen, Air Transport World's (ATW) prestigefyllda "Market Leadership Award". Priset nämns ofta som flygindustrins egen "Oscar".

"Norwegian har visat på innovation och kreativitet, där man lånat element från den traditionella engelsk-irländska lågprismodellen för att sedan anpassa dem till mer serviceorienterade skandinaviska kunder", säger chefredaktören för ATW, Perry Flint.

Han sticker inte under stol med att han är mycket imponerad över vad Norwegian har åstadkommit på kort tid.

"Få människor i flygbranschen trodde på Norwegian och dess överlevnad när bolaget startade reguljära lågprisflygningar 2002. Men Norwegian har motbevisat alla sina kritiker och har snabbt blivit Skandinaviens största lågprisflygbolag. Genom att närma sig marknaden på nya sätt, har Norwegian skapat en affärsmodell som har visat sig stå stark i dåliga tider", fortsätter Perry Flynt.

Ros för fingeravtryckskryptering
ATW är speciellt imponerad över Norwegians förmåga att kombinera låga priser med högteknologiska kundorienterade IT-lösningar.

Tidningen menar att det norska flygbolaget var det första europeiska lågprisbolaget som införde en "direct-to-gate"-lösning där resenärer kan checka in genom att dra sitt kreditkort vid gaten. ATW poängterar även att Norwegian är det första flygbolaget i världen som testar fingeravtryckskryptering, så kallat kryptisk biometri, vid incheckning. Målet är att få en säkrare och snabbare ombordstigning.

Juryn har också lyft fram Norwegians snabba respons då Sterling gick i konkurs 2009, och prisar flygbolagets förmåga att tjäna pengar i tuffa tider.

"Det här priset betyder mycket för Norwegian och inspirerar oss i vårt arbete med att fortsätta utvecklingen av Norwegian. Det är ett bevis på att det arbete som vi lägger ner blir uppmärksammat, inte bara i Skandinavien, men även internationellt", säger VD- och koncernchef Bjørn Kjos.

Bra inledning på 2009
Det internationella branschpriset sällar sig i en rad av positiva händelser som har gett Norwegian en flygande start på det nya året. Tidigare i år blev Norwegian korad till "Årets reselivsmarknadsförare av reselivsorganisationen HSMAI. Samtidigt sålde Norwegians nyårskampanj långt över förväntan då man på första försäljningsdagen sålde över 100 000 biljetter. Det är mer än dubbelt så många som såldes på förra årets första försäljningsdag.

"Inledningen på 2009 har varit överväldigande för Norwegian. Detta gör oss optimistiska inför framtiden", säger Bjørn Kjos.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Åsa Larsson, Pressansvarig Norwegian Sverige
Mobil: 0735 22 22 42
Email: asa.larsson@norwegian.se

Air Transport World (ATW)
ATW är det ledande månadsmagasinet för flygbranschen. Tidningens prestigefyllda "Airline Industry Achievement Awards delas ut för 35:e gången i år och själva prisutdelningen kommer att hållas i Washington, USA den 17 februari.

Norwegian är Skandinaviens största lågprisflygbolag och startade sina första flygningar den 1 september 2002 med fyra inrikeslinjer i Norge och sex Boeing 737-300. Bolaget noterades på Oslobörsen i december 2003 och har idag en flygplansflotta bestående av 40 flygplan. Femtio nya och mer miljövänliga Boeing 737-800W kommer att levereras mellan 2008 och 2014. Norwegian har totalt 1 400 anställda på åtta baser i Norge, Danmark, Polen och Sverige och erbjuder 167 linjer till totalt 82 destinationer. Huvudkontoret finns i Oslo, Norge. För ytterligare information www.norwegian.se.

Ämnen

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm