Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Coronakrisen: Norwegian positiv till norska regeringens avgiftssänkningar– ytterligare åtgärder med omedelbar likviditetseffekt är dock avgörande

Norwegian hade förväntat att leverera ett positivt resultat för 2020. Men coronaviruset stoppade den möjligheten. Bolaget jobbar löpande med att minska kostnaderna ytterligare. Coronakrisen har dock gjort att kraftfulla och extraordinära åtgärder från regeringens sida är nödvändiga för att stärka bolagets likviditet i en kritisk fas.

–Vi tycker att det är mycket bra att den norska regeringen minskar avgiftstrycket för norsk luftfart men det är dessvärre inte tillräckligt med tanke på den oerhört krävande situation vi nu befinner oss i. Vi behöver omedelbara konkreta åtgärder som stärker likviditeten betydligt på kort sikt. Signalerna om att det jobbas med olika lösningar i nästa steg är helt avgörande. Vi ber att dessa kommer snarast. Samtidigt gör vi nu allt vi kan för att genomföra alla de åtgärder som är nödvändiga för att minska de ekonomiska förlusterna som den här situationen orsakar oss, oavsett hur smärtsamma de är. Samtidigt ska vi ta hand om våra kollegor och kunder på bästa möjliga sätt, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.

Utsikterna för 2020 var lovande 
Norwegian har genomfört en betydande omstrukturering av verksamheten och informerade marknaden i februari att bolaget räknade med positivt resultat för 2020. Under 2019 vidtog Norwegian ett flertal åtgärder för att minska kostnaderna. Det interna sparpaketet #Focus2019 resulterade i en besparing på 2,3 miljarder NOK. Under 2020 har bolaget vidtagit ytterligare åtgärder för att förbättra resultaten med ytterligare 1,5 miljarder NOK.

Oroligheterna på kapitalmarknaden har resulterat i att det i praktiken inte längre är möjligt att få lån och krediter och därmed inte möjligt att finansiera verksamheter på vanligt sätt. Coronaviruset har därmed skapat en helt extraordinär situation för oss.

Det senaste året har Norwegian sålt 24 flygplan och minskat produktionen med 15 procent jämfört med förra året, och det innan bolaget drabbades av coronavirusets effekter. Bolaget har även en försiktig strategi för bränslesäkring (fuel hedging) och har bara låst 25 procent av den förväntade bränsleförbrukningen på en relativt låg nivå.

Råd till kunder
Kunder som har bokat biljetter till berörda flygningar kommer att kontaktas via SMS och e-post med alternativ, inklusive ombokning till senare datum. Vi har ett stort antal förfrågningar och hänvisar därför våra kunder till www.norwegian.com/updates för information. Om du ska resa efter 15 april 2020 ber vi dig vänta med att kontakta kundtjänst. 

För mer information - endast för media:
Kommunikationschef charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com eller press@norwegian.com 

Ämnen


Norwegian är ett av de största lågprisbolaget i världen med över 36 miljoner resenärer under 2019. Norwegian trafikerar idag över 500 linjer till över 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, USA, Kanada och Sydamerika. Norwegian har en modern och bränsleeffektiv flygplansflotta på cirka 160 plan. Norwegian har för andra gången utsetts till det mest bränsleeffektiva och mest miljöanpassade flygbolaget på transatlantiska linjer av The International Council on Clean Transportation (ICCT).

De senaste fem åren har Norwegian utsetts till världens bästa lågprisbolag på långdistanslinjer av passagerarna som röstade fram bolaget i erkända SkyTrax World Airline Awards. För sjätte året i rad har Norwegian dessutom utsetts till Europas bästa lågprisbolag av Sky Trax.

Norwegian har cirka 11 000 medarbetare.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com 

Följ Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn och YouTube.

Presskontakt

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Presskontakt Head of Communications and Public Affairs +45 2657 0767
Pressnummer ENDAST för media:

Pressnummer ENDAST för media:

Presskontakt +47 815 11 816 eller press@norwegian.com

Norwegian

Norwegian etablerades 1993 men lågprisbolaget med Boeing 737-plan började flyga 2002. Ända sedan dess har vårt fokus varit att erbjuda smarta och bra resor till låga priser.

Norwegian har utsetts till Europas bästa lågprisbolag sex år i rad av Skytrax och lojalitetsprogram Norwegian Reward har utsetts till ”Flygbranschens bästa lojalitetsprogram i Europa/Afrika” under Freddie Awards i USA. Sedan 2012 har Norwegian fått över 55 priser och utmärkelser för bolagets produkter, service och nyskapande inom flygbranschen.

Under 2019 blev Norwegian det första flygbolaget att underteckna FN:s program för klimatåtgärder och förpliktade sig därmed att bli klimatneutralt innan 2050.

Norwegian erbjuder prisvärda flygresor med utmärkt kvalitet i Norden och till viktiga destinationer i Europa.

För mer information, vänligen besök www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm