Gå direkt till innehåll
Att resa med husdjur med Norwegian

Nyhet -

Att resa med husdjur med Norwegian

Planerar du att resa med din fyrbenta vän? Som djurägare måste man planera i god tid och sätta sig in i gällande riktlinjer för att djuret ska få en så bra resa som möjligt. Som djurägare är det viktigt att sätta sig in i vilka regler som gäller för att resan blir så bekväm som möjligt för djuret, men även tryggt för passagerarna samt för de som arbetar ombord och på flygplatsen.

Här är några tips för dig som ska resa med ditt husdjur:

Boka biljett i god tid
Det finns bara ett fåtal platser för husdjur på varje flygning och därför är det viktigt att boka i god tid. Bokningen kan enkelt göras online eller genom att ringa kundtjänst.

Förberedelser
Det är många olika ljud, lukter och intryck på en flygplats och i lastrummet – och under själva flygningen kan det uppstå turbulens. Allt detta kan stressa djuren. Vi rekommenderar att man frågar veterinären om katten eller hunden klarar av en flygresa. Det är viktigt att djuret har vant sig vid och känner sig trygg i buren det ska resa i.

Incheckning
Kom till flygplatsen i god tid. Om djuret ska resa i lastutrymmet måste det checkas in som specialbagage. Det måste göras minst en timme före avgång men inte mer än två timmar före avgång, eftersom djuret inte ska behöva vänta för länge innan det fraktas ombord på flygplanet.

Säkerhetskontroll för djuren
Det är flygplatserna som ansvarar för säkerhetskontrollerna. Alla burar screenas i en röntgenmaskin, precis som annat specialbagage. Buren undersöks även på andra sätt innan den får tas ombord på flygplanet. Djur som reser i kabinen går via säkerhetskontrollen med passagerarna.

Vaccin och dokumentation för djur
Alla djur som ska resa utomlands måste ha ett pass som har utfärdats av en veterinär. Man bör även kolla med veterinären om djuret behöver vaccineras eller få någon förebyggande behandling för att kunna resa.

Mediciner
Packa med eventuella mediciner och annan utrustning som kan vara bra att ha, till exempel om djuret skulle skadas under resan eller på destinationen. Mediciner bör förvaras i handbagaget.

Djur i kabinen
Små hundar och katter kan transporteras i kabinen på flygningar inom Schengen och/eller EU. Hos Norwegian är det tillåtet med två djur per flygning. Om djuren är inom den vikt- och storleksgräns som gäller kan två djur resa i samma väska eller bur. Väskan eller buren som djuren transporteras i måste uppfylla vissa krav på till exempel storlek och vikt samt vara läckagesäkra. Djuren ska kunna resa sig, vända sig och kunna ligga inne i väskan eller buren. Om vi har kunder som är allergiska och som har informerat om det i förväg så kan bokning med djur i kabinen blockeras på den flygningen och man kan då inte boka en resa med djur på den avgången. På samma sätt kan en allergiker inte boka en resa om ett djur redan är inbokat på den flygningen.

Djur i lastrummet
Burarna måste uppfylla vissa krav som till exempel storlek och vikt. Det ska inte gå att ta sig ut från buren och alla sidor måste ha tillräcklig ventilation. Djuren ska kunna resa sig upp, vända sig och kunna ligga inne i buren. Det är viktigt att buren säkras med två band för att djuret inte ska kunna ta sig ut ur buren under resan. När du reser med djur i lastrummet är det även viktigt att du är tillgänglig för personalen som ska hantera djuret, ifall de behöver ta kontakt.

Servicehundar och assistanshundar
Servicehundar och assistanshundar kan resa gratis i kabinen på de flesta flygningar men för att vara säker på att det finns plats bör resan bokas i god tid.

Internationellt regelverk
Norwegian följer internationella regler för transport av djur på flygningar. Det finns inget krav på flygbolag att erbjuda transport av djur men Norwegian önskar erbjuda det till kunderna och är noga med att tand om djur som ska resa med flyg på bästa möjliga sätt. Det finns en stor och ökande efterfrågan på transport av djur i lastutrymmet. Djurtransport tar mer tid och resurser än vanlig last och det är begränsat med plats för djur ombord på flygplanen.

Mer information om att resa med djur finns här.
Mer information om att resa med assistanshundar och räddningshundar finn här.


Ämnen

Kontakter

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Presskontakt Director of Communications and Public Affairs +46 709890518
Pressnummer ENDAST för media

Pressnummer ENDAST för media

Presskontakt +47 815 11 816

Norwegian

Norwegian är en ledande flygbolagskoncern med huvudkontor i Fornebu, strax utanför Oslo i Norge. Koncernen har över 8 200 anställda och äger två av de ledande flygbolagen i Norden: Norwegian Air Shuttle och Widerøe's Flyveselskap. Norwegian förvärvade Widerøe 2024 med målet att göra det enklare för resenärer att resa genomgående i de två flygbolagens linjenät.

Norwegian Air Shuttle har cirka 4 700 anställda och erbjuder ett omfattande linjenät som binder samman de nordiska länderna med ett brett utbud av destinationer i Europa. Under 2023 transporterade Norwegian över 20 miljoner passagerare och hade en flotta på 87 Boeing 737-800 och 737 MAX 8-plan.

Widerøe's Flyveselskap, Norges äldsta flygbolag, är Skandinaviens största regionala flygbolag. Flygbolaget har över 3 500 anställda. Widerøe trafikerar primärt flygplatser med korta landningsbanor regionalt i Norge och flyger förutom kommersiella linjer, även flera statliga kontraktslinjer med trafikplikt. Under 2023 hade flygbolaget 3,3 miljoner passagerare och en flotta på 49 plan, varav 45 är Bombardier Dash 8-plan och tre Embraer E190-E2-plan. Widerøe Ground Handling levererar marktjänster på 41 flygplatser i Norge.

Hållbarhet har högsta prioritet och koncernen arbetar kontinuerligt för att minska sina CO2-utsläpp. Bland de många initiativen är investering i produktion och användning av fossilfritt flygbränsle (SAF) den största satsningen. Norwegian vill bli ett hållbart val för passagerarna och bidra till omställningen av flygbranschen.

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm